Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΧΘΡΟ

Προστέθηκε την: 9/11/2016Άλλο ένα άρθρο για το πόσο βλαβερή είναι η τηλεόραση; Όχι! Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε την τηλεόραση σύμμαχό σας και όχι εχθρό.

Η νέα σύσταση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η έκθεσή σε καμία οθόνη για τα παιδάκια έως 18 μηνών και για τα νήπια 2-5 ετών καλό είναι να μην παρακολουθούν πάνω από μία ώρα τηλεόραση ή να ασχολούνται με κάποιο tablet ή υπολογιστή. Όλοι γνωρίζουμε ή φανταζόμαστε ότι η τηλεόραση μειώνει τον χρόνο του παιδιού για δημιουργικό παιχνίδι, για διάβασμα και φυσική δραστηριότητα ή άσκηση.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΠΟΛΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ;

Η τηλεόραση παχαίνει
Η τηλεόραση θεωρείται μία από τις βασικές αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας αφού η παρατεταμένη παρακολούθηση σχετίζεται με την απουσία κίνησης των μυών, τη μειωμένη καύση θερμίδων και της κατανάλωσης τροφής.

Δημιουργεί φόβους
Πολλά παιδιά ταράζονται από κάτι που είδαν στην τηλεόραση, αναπτύσσουν φόβους και ευαισθησίες, που κάνουν καιρό να τα αποβάλουν, έχουν εφιάλτες και είναι ευερέθιστα.

Μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού
Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή οθόνης για αρκετή ώρα πριν από τα 2 χρόνια του παιδιού μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική του ανάπτυξη του. Επίσης κάποιες δεξιότητες που αναπτύσσονται μέχρι 18 μηνών δεν ευνοούνται με τη χρήση της τηλεόρασης, ακόμη και αν σε αυτή παρακολουθούμε τραγουδάκια ή βίντεο εκπαιδευτικά. Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο θέλουν να ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους, να πιάσουν πράγματα, να τα βάλουν στο στόμα τους, να τα μυρίσουν ή να τα πετάξουν, το καλύτερο για εκείνα είναι να καθίσετε μαζί στο πάτωμα και να παίξετε, να τους μιλάτε και να τους εξηγείτε τι κάνετε.

Απομονώνει
Γενικά η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να απομονώσει το παιδί και να αντικαταστήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση με τους φίλους και την οικογένεια.


ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΧΘΡΟΣ

Η σωστή χρήση της τηλεόρασης μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον διάλειμμα στην καθημερινότητα των παιδιών και να αποδειχτεί σύμμαχος στην ενημέρωση και την εκπαίδευση και όχι εχθρός.

1 Επιλέγετε τα προγράμματα που θα δει. Προτιμήστε εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά παιδικά προγράμματα. Ωστόσο μην υποθέτετε ότι όλα τα κινούμενα σχέδια είναι κατάλληλα επειδή είναι παιδικά. Κάποια ενδέχεται να περιέχουν βία ή μη εποικοδομητικά μηνύματα.

2 Μην κάνετε την τηλεόραση “νταντά”, αλλά δείτε τηλεόραση μαζί με το παιδί. Περιορίστε το χρόνο παρακολούθησης της τηλεόρασης στη μία ώρα την ημέρα. Δείτε τηλεόραση μαζί με το παιδί. Συζητήστε μαζί του για αυτά που βλέπετε και αυξήστε έτσι τα ερεθίσματα για συζήτηση. Κάποιο ερέθισμα από την τηλεόραση μπορεί επίσης να γίνει αφορμή για να κάνετε μια βόλτα έξω με το παιδί και να παρατηρήσετε για παράδειγμα κάτι που είδατε στην τηλεόραση.

3 Δώστε το καλό παράδειγμα. Εάν βλέπετε και εσείς πολλή τηλεόραση πως θα θέσετε όρια στο παιδί, αν σας βλέπει συνέχεια με το τηλεκοντρόλ στο χέρι; Η τηλεόραση είναι ένα μέσο πληροφόρησης η αληθινή ζωή όμως είναι και για εσάς εκεί έξω. Φτιάξτε όλοι μαζί ένα φαγητό ή περάστε λίγο χρόνο ακούγοντας μουσική με το σύντροφό σας ή με τα παιδιά

4 Υιοθετήστε καλές συνήθειες. Μην επιτρέπετε να βλέπει τηλεόραση όταν τρώει, μην επιτρέπετε να υπάρχει τηλεόραση στο δωμάτιό του (ούτε όμως και στο δικό σας δωμάτιο).

5 Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως μέσο επιβράβευσης για την καλή του συμπεριφορά ούτε και ως μέσο τιμωρίας γιατί έτσι παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα μάτια του παιδιού.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132