Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

SPLISH, SPLASH I WAS TAKING A BATH! ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΑΣ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ; ΝΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Προστέθηκε την: 4/11/2016
Μήπως το μόνο ενδιαφέρον που βρίσκει το μικρό σας στο μπάνιο είναι να το αποφεύγει; Τα μικρά παιδιά πολλές φορές δεν είναι φανατικά με την καθαριότητα ή την περιποίηση του σώματός τους αλλά πάντα υπάρχει τρόπος!

Τι να περιμένετε από την προσωπική υγιεινή ανάλογα με την ηλικία του

12 – 15 μηνών:Το παιδί έχει ακόμη δρόμο στον τομέα του συντονισμού και της επιδεξιότητας πριν περάσει στις λεπτομέρειες της υγιεινής, αλλά ήδη αναγνωρίζει τα μέσα για την φροντίδα και τη χρήση τους: η βούρτσα για τα μαλλιά, η πετσέτα που στεγνώνει το σωματάκι του, το σαπούνι που απομακρύνει τις βρομιές. Παράλληλα μιμείται και τις δραστηριότητες των μεγάλων όπως ότι κάνει τις κινήσεις βουτσίσματος στα μαλλιά ή δείχνει το σαπούνι στο νιπτήρα.

15 – 18 μηνών:Αναπτύσσει ανεξαρτησία και προσπαθεί να αρπάξει με τη βία τη χτένα ή τη οδοντόβουρτσα ή να αποκρούει την προσφορά σας για βοήθεια.

18 μηνών – 3 ετών:Σταδιακά από την ηλικία των 2 ετών και μετά το παιδί αρχίζει και διαχειρίζεται καλύτερα την προσωπική του υγιεινή αλλά με πολλή επίβλεψη και καθοδήγηση του γονέα. Μπορεί να ρίξει νερό με το τηλέφωνο του ντους, να πιάσει το σφουγγάρι και να τρίψει το σωματάκι του ή να πλύνει τα δόντια του (όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία). Μπορείτε κάθε φορά που το πλένετε να του δίνετε να πλένει ένα κουκλάκι του ακολουθώντας τις ίδιες κινήσεις που κάνετε εσείς στο παιδί.

3- 5 ετών:Το παιδί σε αυτές τις ηλικίες βελτιώνει τις δεξιότητες υγιεινής κάθε μέρα. Ήδη έχει βγάλει την πάνα του και έχει αποκτήσει αυτονομία στην τουαλέτα και όσο περισσότερο του δείχνετε τον τρόπο να καθαρίζει το σώμα του τόσο περισσότερο συνηθίζει και υιοθετεί καλές συνήθειες υγιεινής. Ακόμη όμως και σε αυτό το ηλικιακό στάδιο δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μόνο του στο μπάνιο χωρίς επίβλεψη!

5 – 7 ετών:Το παιδί είναι σε θέση να κάνει μόνο του ντους ή να λούσει τα μαλλιά του. Φροντίστε να είστε κοντά του σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι.

Πώς να το βοηθήσετε να κάνει μπάνιο μόνο του
Από την ηλικία των 3 – 4 ετών αρχίστε την εκπαίδευση στο μπάνιο με τις εξής συμβουλές:

Πρώτα από όλα η ασφάλεια
Εξηγήστε του ότι ελέγχουμε πρώτα το νερό στο χέρι μας και μετά το ρίχνουμε πάνω μας, ότι πιανόμαστε καλά για να μπούμε και να βγούμε πατώντας πάντα στο πατάκι, ότι προσέχουμε μη γλιστρήσουμε και ότι δεν τρέχουμε ή παίζουμε μέσα στο μπάνιο. Γενικά ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθει είναι αυτό: να είναι προσεκτικό στη μπανιέρα και να πατάει σε αντιολισθητική επιφάνεια, ώστε να μην κινδυνεύει από το νερό ή το σαπούνι να γλιστρήσει και να χτυπήσει.

Δώστε τις απαραίτητες οδηγίες
Δείξτε του ποιο προϊόν είναι για τα μαλλιά του και ποιο για το σώμα του και εξηγήστε του πώς πρέπει να τα χρησιμοποιήσει. Ρίξτε τη σωστή ποσότητα στα χέρια του και ζητήστε του να τα απλώσει μόνο του είτε στα μαλλιά είτε στο σφουγγάρι του εξηγώντας πώς είναι η διαδικασία. Μετά από δύο ή τρια μπάνια-μαθήματα θα είναι έτοιμο να πλυθεί μόνο του.

Αφήστε το πλύσιμο πάνω του
Όσο περισσότερο έλεγχο έχουν τα μικρά παιδιά σε μία δραστηριότητα τόσες λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να αντιτίθεται σε αυτήν. Υιοθετήστε μία προσέγγιση «εγώ αρχίζω, εσύ τελειώνεις» (ή και αντίστροφα) ή πείτε του «Πλύνε τα χέρια μου να πλύνω τα δικά σου». Αυτό βοηθάει να μάθει πώς ακριβώς μπορεί να το κάνει ενώ το κάνει πιο ενδιαφέρον να πειστεί και να μπει στην μπανιέρα και να κάνει μπάνιο.

Φροντίζετε το μπάνιο να διαρκεί λίγο
Δεν χρειάζεται να κάθετε με τις ώρες στην μπανιέρα. Η μεγάλης διάρκειας παραμονή στο μπάνιο κάνει περισσότερο κακό στο δέρμα, παρά καλό. Πέντε έως δέκα λεπτά είναι αρκετά. Ένα σύντομο ντους που θα του εξηγείτε την αναγκαιότητα του μπάνιου, ότι δηλαδή απομακρύνει τη βρωμιά και την σκόνη και μας κάνει καθαρούς και υγιείς. Φροντίστε να έχετε και εσείς το χρόνο αυτό στη διάθεσή σας ελεύθερο χωρίς άγχος. Ο χρόνος των τελετουργιών π.χ. μπάνιο, ρουτίνα ύπνου είναι πολύ εποικοδομητικός χρόνος επαφής του γονέα με το παιδί και καλό θα ήταν να μην γίνεται πιεσμένα από μέρους σας.

Διορθώστε αλλά με προσοχή
Κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις όταν βλέπετε λάθη, αλλά με έναν γλυκό τρόπο, όχι σαν να κάνετε κήρυγμα ή μάθημα. Θα πρέπει να μάθει να απολαμβάνει το μπάνιο του και όχι να αισθάνεται πως είναι κάτι που πρέπει να γίνεται με άγχος.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132