Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΔΙΔΥΜΗ ΚΥΗΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ

Προστέθηκε την: 26/10/2016
Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα στην Ελλάδα. Η πρόωρη δίδυμη γέννηση, ακόμη και κατά τέσσερις ως έξι εβδομάδες σε σύγκριση με το φυσιολογικό, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού – βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Οι δίδυμες κυήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξητική τάση. Πέρα από την ευτυχία που μπορεί να φέρουν τα δύο μωράκια, η δίδυμη κύηση δεν παύει να θεωρείται υψηλού κινδύνου, ακόμη και σε περιπτώσεις που η μητέρα είχε μια ομαλή εγκυμοσύνη. Συνήθως οι δίδυμες κυήσεις καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό με κίνδυνους και επιπλοκές που παρουσιάζει η υγεία των νεογέννητων λόγω του πολύ χαμηλού βάρους γέννησης, της φαρμακευτικής αγωγής και της πολύμηνης διαμονής στη ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών) και τις θερμοκοιτίδες. Τα πρόωρα μωρά ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για γλωσσικές, κινητικές και άλλες καθυστερήσεις και γι΄ αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε την παρακολούθηση από Αναπτυξιολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν περίπου 5 ετών. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η έγκαιρη πρόληψη. Η τακτική επαφή με τον παιδίατρό σας είναι πολύ σημαντική για την πορεία του παιδιού. Ο παιδίατρος είναι αυτός που κατευθύνει τους γονείς σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία των διδύμων ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική καθυστέρηση κινητική, γλωσσική ή νοητική θα πρέπει οπωσδήποτε να τους παραπέμψει σε έναν αναπτυξιολόγο. Γενικά τα πρόωρα παιδιά χρειάζονται συχνούς επανέλεγχους (follow ups) από νεογνολόγο, αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο και παιδοφθαλμίατρο τα πρώτα χρόνια ζωής τους. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια καθυστέρηση στην κατάκτηση των βασικών ορόσημων σε γλωσσική, κινητική ή γνωστική ανάπτυξη καλό θα είναι τα παιδιά να λάβουν ειδικά προγράμματα παρέμβασης από ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζουν.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι;

Μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόωρο, και κυρίως χαμηλού βάρους γέννησης μωρό, και τα οποία μπορεί να μην φανούν άμεσα μετά τη γέννηση είναι:

Εγκεφαλική παράλυσηη οποία εμφανίζεται ως ημιπληγία, διπληγία ή τετραπληγία και συνοδεύεται από νοητική καθυστέρηση. Οι περιπτώσεις αυτές χρίζουν υποστηρικτικής θεραπευτικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά.

Προβλήματα κινητικού συντονισμού, αδεξιότητα: Ανάγκη για εργοθεραπεία και ίσως και φυσιοθεραπεία.

Δυσφαγία, διαταραχές στη σίτιση και την κατάποση:Θα χρειαστεί λογοθεραπεία.

Προβλήματα μάθησης/συμπεριφοράς:Η ειδική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει.

Προβλήματα υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής: Ανάγκη για ειδική εκπαίδευση, ψυχολόγο και εργοθεραπεία.

Αισθητηριακές διαταραχές που μπορεί να περιλαμβάνουν βαρηκοία, προβλήματα όρασης με αρκετά συχνή την αμφιβληστροειδοπάθεια που ταυτίζεται με την προωρότητα και τη χρήση οξυγόνου: Ανάγκη για εξειδικευμένος γιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων, λογοθεραπεία.

Γλωσσική καθυστέρηση και μαθησιακές δυσκολίες: Ανάγκη για λογοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση.

Λοιμώξεις αναπνευστικού οι οποίες έχουν συχνά ως αποτέλεσμα το παιδί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και να παρουσιάζει έντονο άγχος αποχωρισμού και στρες λόγω των θεραπειών: Ανάγκη για παιδοψυχολόγο αργότερα.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Φωτο.: pixabay.com
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132