Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ «ΜΑΜΑΚΙΑΣ» Ή «ΜΠΑΜΠΑΚΙΑΣ»;

Προστέθηκε την: 11/10/2016
Η εκδήλωση εύνοιας είναι απλώς ένας τρόπος με τον οποίο τα μικρά δείχνουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν! Εάν το παιδί σας προτιμάει τον άλλο γονιό δείτε πώς μπορείτε να το χειριστείτε.

Έχετε κοινή τακτική


Δεν θα πρέπει να αναιρεί ο ένας τους κανόνες του άλλου. Δεν μπορεί ο ένας γονιός να απαγορεύει και ο άλλος να επιτρέπει. Δεν γίνεστε έτσι ο καλός γονέας αλλά γονέας που μπερδεύει το παιδί, δε θέτει όρια στην παιδική του παντοδυναμία και εν τέλει μπλοκάρει την αναπτυξιακή του πορεία.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Χαρείτε την προτίμηση του παιδιού σας στο/στη σύντροφό σας. Απλώς δεχτείτε το σαν κάτι φυσιολογικό χωρίς να σταματάτε την προσπάθεια να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Μην τα αναλαμβάνει όλα ο ένας


Εάν ως γονιός κάνετε κάτι που προτιμά το παιδί (π.χ. ο μπαμπάς διαβάζει παραμύθια ή η μαμά ξέρει να φτιάχνει τοστ) και σκέφτεστε «προτιμά να το κάνω εγώ» μπορεί να τρέφετε, χωρίς να το θέλετε, αυτή την εύνοια – για να μην αναφέρουμε ότι παίρνετε πάνω σας όλη τη φροντίδα του παιδιού. Πρέπει να βεβαιώνετε στο παιδί ότι και οι δυο γονείς μπορούν να τα κάνουν όλα καλά ή ότι προσπαθούν και οι δυο πολύ.

Αφήνετε τον άλλον γονέα να το κάνει όπως ξέρει


Μπορεί να το κάνει διαφορετικά από εσάς αλλά το παιδί πρέπει να μάθει να αποδέχεται τον διαφορετικό τρόπο του άλλου γονέα. Επίσης, μην αναθέτετε στον άλλον γονέα αυτά που δεν ευχαριστούν το παιδί π.χ. με το μπαμπά θα πηγαίνει οδοντίατρο) επειδή ενισχύεται η προτίμηση του παιδιού σε σας.

Μοιράστε τον χρόνο


Ο χρόνος της οικογένειας πρέπει να μοιράζεται. Φροντίστε να έχετε χρόνο να βγαίνετε και να κάνετε δραστηριότητες σε διάφορα σχήματα. Π.χ. Όλη η οικογένεια μαζί, μια δραστηριότητα που κανει αποκλειστικά μητέρα - παιδί, πατέρας -παιδί και φυσικά μην αμελείτε τον κοινό χρόνο μόνο για το ζευγάρι.

Μην ρωτάτε «ποιον αγαπάς πιο πολύ»

Μπορεί να σας μοιάζει χαριτωμένο, αλλά μη ρωτάτε «ποιον αγαπάς περισσότερο τη μαμά ή το μπαμπά;». Επίσης, μην συγκρίνετε συμπεριφορές του παιδιού με της μητέρας ή του πατέρα π.χ. «ίδιος ο πατέρας σου είσαι στο τάδε» , ή «την γκρίνια την πήρε από την μάνα της«. Μπορεί να σας ακούγεται οικείο και ίσως και αρκετά αθώο, αλλά στην ουσία προσθέτει στο παιδί ένα βάρος, μια ταμπέλα που το ίδιο τείνει στην πορεία του να την επιβεβαιώνει επειδή εσείς του τη προσάψατε.

Δείξτε την αγάπη σας

Το σημαντικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι η αγάπη δεν ειναι διαγωνισμός. Να θυμάστε ότι ασφαλής δεσμός σημαίνει οτι μπορώ να αποχωριστώ τον άλλο. Το παιδί αν νιώσει ασφαλές ότι έχει την αγάπη των γονέων μπορεί να εκφραζει την προτίμησή του ελεύθερα σε κάποιον ξέροντας ότι αυτό δε θα του «κοστίσει«την αγάπη του άλλου.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132