Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

Μνήμη Εργασίας και Μαθησιακές Δυσκολίες

Προστέθηκε την: 22/8/2014

Η μνήμη εργασίας , επίσης γνωστή ως βραχυπρόθεσμη μνήμη, είναι μια εκτελεστική λειτουργία πολύ σημαντική, τόσο για τη διαδικασία της μάθησης , όσο και για τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής.


Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει δυσκολίες στην μνήμη εργασίας

  • · Το παιδί δυσκολεύεται να ακολουθήσει πολλαπλές εντολές όπως : « Σε παρακαλώ σήκωσε τη χαρτοπετσέτα από το πάτωμα και πέταξε τη και όπως επιστρέφεις στο τραπέζι μπορείς να φέρεις το αλάτι ;».

Συνήθως τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορούν να ακολουθήσουν μια σειρά από 2 εντολές. Όταν όμως το παιδί φτάσει στην προσχολική ηλικία(4,5-5 ετών), έχει κατακτήσει πλέον την ικανότητα να ακολουθεί μια σειρά από 3 εντολές .

  • · Το παιδί σας περιμένει να τελειώσετε ένα τηλεφώνημα σας για να σας μιλήσει , αλλά ξεχνάει τι έχει να σας πει μέχρι να τελειώσετε.

Τα παιδιά με ισχνή μνήμη εργασίας χάνουν σε μικρό χρονικό διάστημα τον ειρμό των σκέψεών τους. Ακόμα και λίγα λεπτά αναμονής μπορεί να είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για εκείνα για να μπορέσουν να θυμηθούν τι ήθελαν να πουν ή να κάνουν.

  • · Το παιδί δυσκολεύεται να αναπαράγει μια ιστορία που μόλις άκουσε ή να κάνει μια περίληψη ενός κεφαλαίου που μόλις διάβασε.

Τα παιδιά με αδύναμη μνήμη εργασίας δεν μπορούν να συγκρατήσουν πολλές πληροφορίες. Έτσι πασχίζουν να θυμηθούν τι έχει ήδη συμβεί στην ιστορία που ακούν , ενώ συνεχίζουν να δέχονται νέες πληροφορίες.

  • · Ο εκπαιδευτικός σας λέει ότι το παιδί δεν ακολουθεί τις οδηγίες του.

Τα παιδιά με δυσκολίες στη μνήμη εργασίας μοιάζουν σαν να μην ακούν τις οδηγίες της / του δασκάλας/ου. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι δυσκολεύονται να ακούσουν και να θυμηθούν όλα όσα έχει πεί.

  • · Το παιδί δυσκολεύεται να σας πει τα ονόματα των συμμαθητών του.

Τα παιδιά με δυσκολία στη μνήμη εργασίας δυσκολεύονται να συγκρατήσουν ονόματα. Είναι πιο εύκολο για αυτά να συγκρατήσουν ονόματα όταν τα συνδέσουν με περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα : το όνομα του παιδιού, που του αρέσει να τρώει παγωτό ,είναι Γιάννης.

  • · Το παιδί δυσκολεύεται να ακολουθήσει και να συμμετέχει σε μια συζήτηση , ειδικά όταν συμμετέχουν σε αυτή πολλά άτομα.


Πηγή : National Center for Learning Disabilities.' Does your child have working memory issues ?' , Written by Amanda Morin

σχετικές λέξεις αναζήτησης:

μνήμη    εργασίας    βραχύχρονη    μνήμη    μαθησιακές    δυσκολίες   


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132