Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΤΡΟΠΟ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Προστέθηκε την: 8/8/2016
Τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν συγκεκριμένες προτιμήσεις ή αντιπάθειες στο φαγητό από πολύ νωρίς. Αυτή η φάση ίσως περάσει σε κάποιους μήνες ή διαρκέσει περισσότερο. Όταν το παιδί είναι ιδιότροπο στο φαγητό δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Μην ταίζετε το παιδί με το ζόρι

Όσο απελπισμένοι κι αν είστε είναι μία μέθοδος που δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Το θέμα δεν είναι να το αναγκάσετε να φάει αλλά να φάει όταν πραγματικά νιώθει πεινασμένο.

Μην στέκεστε από πάνω του όταν τρώει
Δεν υπάρχει τίποτα πιο πιεστικό και αγχωτικό από το να τριγυρνάτε συνεχώς γύρω του όταν το παιδί τρώει. Καλύτερα καθίστε μαζί του και πείτε του κάποιες ιστορίες μέχρι να ολοκληρώσει το γεύμα του.

Σερβίρετε το φαγητό σε συγκεκριμένες ώρες

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερο σημαντικό για ένα παιδί με ιδιοτροπίες στο φαγητό. Αν καταναλώνει τα γεύματά του σε σε συγκεκριμένες ώρες ούτε θα πεινάσει ούτε θα κουραστεί πολύ, κάτι που μπορεί να του δημιουργήσει εκνευρισμό ή να διαταράξει την όρεξή του.

Φροντίστε να τρώει ήρεμα

Το φαγητό χωνεύεται εύκολα και καλύτερα όταν η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη και δεν υπάρχει βιασύνη. Ένα παιδί ιδιότροπο στο φαγητό τρώει συνήθως και πιο αργά γι’ αυτό και χρειάζεται χρόνο για να τελειώσει το πιάτο του.

Ετοιμάζετε απλά γεύματα
Μην περνάτε πολλές ώρες στην κουζίνα για να φτιάξετε το τέλειο γεύμα. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στην προετοιμασία του γεύματος τόσο περισσότερο θα απογοητευτείτε εάν δεν το φάει.

Επιτρέψτε στο παιδί να φάει με τα χέρια

Οι καλοί τρόποι μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη. Επιτρέποντας στο παιδί να φάει με τα χέρια κάνει το φαγητό πιο ελκυστικό για εκείνο.

Τρώτε πάντα στην κουζίνα
Τα παιδιά έχουν την τάση να αποσπώνται εύκολα, εκτός κι αν πεινάνε πολύ. Γι’ αυτό τρώτε σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παιχνίδια ή τηλεόραση, ώστε να μπορεί να συγκεντρώνεται στο φαγητό του.

Επιτρέψτε του να επιλέξει το φαγητό
Αν ξέρει ότι μπορεί να έχει την επιλογή θα είναι ενθουσιασμένο και θα ανυπομονεί για την ώρα του γεύματος. Για να μην μετατρέψετε όμως την κουζίνα σας σε εστιατόριο ζητήστε του να επιλέξει μεταξύ δύο επιλογών όπως: «κρέας με πατάτες ή με ρυζι;»

Αφήστε το να συμμετάσχει στην προετοιμασία των γευμάτων
Εάν θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί να φάει κάτι επιτρέψτε του να συμμετάσχει στην προετοιμασία του γεύματος και να σας βοηθήσει να ρίξετε τα υλικά στην κατσαρόλα ή να στρώσει το τραπέζι.

Μην σκέφτεστε παράλογα

Το παιδί δεν πρόκειται να «πεθάνει της πείνας», όσο λίγο και να τρώει. Όταν τα παιδιά πεινάνε φροντίζουν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για φαγητό. Η εκλεκτική σχέση με το φαγητό είναι απολύτως φυσιολογική στην προσχολική ηλικία. Για να κρίνετε αν τρώει λίγο ή καθόλου, λάβετε υπόψη σας συνολικά αυτά που καταναλώνει σε εβδομαδιαία βάση. Αν συνυπολογίσετε τα διάφορα μικρογεύματα που του δίνετε, θα δείτε ότι το διαιτολόγιό του είναι πολύ πιο πλούσιο απ’ ό,τι νομίζετε. Φροντίστε να έχετε σε κοινή θέα υγιεινές επιλογές και όχι ανθυγιεινές.

Μην το απειλείτε
Άλλη μία μέθοδος που θα αποτύχει ενώ θα ενισχύσει στο μυαλό του το σενάριο ότι π.χ. το σπανάκι που του σερβίρατε είναι όντως απαίσιο αλλιώς δεν θα προσπαθούσατε να το πείσετε με κάθε τρόπο να το φάει!

Κάντε υπομονή
Μην καταθέτετε τα όπλα όταν ένα παιδί δεν τρώει μια νέα τροφή. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τις νέες τροφές. Έρευνες υποστηρίζουν ότι ένα παιδί μπορεί να απορρίψει δέκα με είκοσι φορές μια νέα γεύση πριν τελικά την αποδεχτεί. Φροντίζετε να εμπλουτίζετε το διαιτολόγιό του με κάτι νέο και επιμείνετε για ένα μήνα περίπου. Αν επιμένει να μη το δοκιμάσει ή να μη το φάει, αφήστε το για λίγο και επαναφέρετέ το ξανά.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Εκείνο αντιγράφει τις κακές σας διατροφικές συνήθειες οπότε προσέχετε τι τρώτε μπροστά του αλλά και τι δεν τρώτε. Επίσης φροντίστε να τρώτε όλοι μαζί, εάν αυτό είναι δυνατόν. Το οικογενειακό τραπέζι είναι για το παιδί ένας τόπος ανταλλαγής συναισθημάτων, απόψεων, συμπεριφορών. Τρώμε όλοι μαζί σημαίνει ότι ενισχύεται ο οικογενειακός δεσμός.

Διαβάστε επίσης: 12 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132