Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΑΣ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Προστέθηκε την: 2/8/2016Εάν το παιδί σας έρχεται στο κρεβάτι σας το βράδυ και το αφήνετε έχετε υπόψη σας ότι αυτή η συνήθεια θα κρατήσει χρόνια γιατί δύσκολα κόβεται!

Πολλοί γονείς έχουν «πρόβλημα χώρου«» τα πρωινά στο κρεβάτι τους! Κάποια παιδιά που δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν ολόκληρη τη νύχτα μόνα τους έχουν ως αντανακλαστικό να πηγαίνουν να βρουν τους γονείς τους στο κρεβάτι τους. Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά συνηθισμένη. Στα παιδιά αρέσει να κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους, και είναι πολύ δύσκολο να τους κόψετε αυτή τη συνήθεια που ξεκινάει από μικρή ηλικία και διαρκεί πολλά χρόνια, αν δεν κάνετε κάτι. Αν και οι γνώμες διαφέρουν πολύ, ανάλογα και με την ηλικία του παδιού. Υπάρχει μία νέα τάση, που την αποκαλούν cosleeping, που είναι υπέρ του να μοιράζεται το μωρό, και αργότερα παιδί, το κρεβάτι των γονιών του και μάλιστα για όσο καιρό το παιδί αισθάνεται αυτήν την ανάγκη. Όμως υπάρχει λόγος που το παιδί πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνο του στο δικό του κρεβάτι.

Γιατί το παιδί έρχεται στο κρεβάτι μας;


Νιώθει ασφάλεια:
Εκτός του γεγονότος ότι το κρέβατι σας του φαίνεται πιο μεγάλο, πιο ζεστό και πιο άνετο συχνά αναζητά ασφάλεια. Η νύχτα για το παιδί είναι μία περίοδος αποχωρισμού μεγάλης διάρκειας. Αυτό το συναίσθημα της απομόνωσης σε συνδυασμό με τον φόβο και την ανασφάλεια που νιώθει για τη νύχτα κάνει το παιδί να έρθει στο κρεβάτι σας.

Κάνει ανήσυχο ύπνο:
Μία περίοδος μεγάλων αλλαγών που προκαλεί αγωνία, φόβο, ανασφάλεια ή άγχος όπως ο παιδικός σταθμός, μια μετακόμιση, μια ασθένεια του γονιού, ένα νέο μέλος στην οικογένεια, του προκαλούν ανήσυχο ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνάει μέσα στη νύχτα και να αναζητά τη θαλπωρή των γονιών του.

Τι να κάνετε: να το δέχεστε ή όχι στο κρεβάτι;

1 Μην του επιτρέπετε να κοιμάται όλη νύχτα, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις


Καλό είναι να μην επιτρέπετε στο παιδί να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας όλη νύχτα. Μπορεί να πιστέψει ότι είναι ανίκανο να περάσει όλη τη νύχτα μόνο του, κάτι που εντείνει την ανασφάλειά του. Μπορείτε να του επιτρέπετε περιστασιακά (το πρωί ή όταν το παιδί είναι άρρωστο) διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να κόψει αυτή τη συνήθεια. Πρέπει να καταλάβετε και εσείς τους λόγους για τους οποίους δέχεστε το παιδί στο κρεβάτι σας όπως επειδή νομίζετε ότι είναι ο σωστός τρόπος να το καθησυχάσετε ή νιώθετε κουρασμένοι, επομένως είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί μαζί σας από το να το πάτε στο κρεβάτι σας, είστε υπερπροστατευτικοί ή χρησιμοποιείτε το παιδί ως δικαιολογία όταν η μεταξύ σας σχέση (σεξουαλική και επικοινωνιακή) δεν πηγαίνει καλά. Τέλος, μπορεί να έχετε οι ίδιοι δυσκολία στο να αποχωριστείτε το παιδί σας.

2 Συνοδέψτε το πίσω στο κρεβάτι του

Εάν έρχεται στο κρεβάτι σας τη νύχτα, όσο κουραστικό ή άβολο και αν σας φαίνεται εκείνη την ώρα, θα πρέπει να το συνοδεύετε πίσω στο κρεβάτι του, να το παρηγορείτε και να κάθεστε μαζί του για λίγη ώρα μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Χρησιμοποιήστε ένα φωτάκι νυχτός ή λίγη απαλή μουσική που βοηθούν να ηρεμήσει και το καθησυχάζουν. Γενικά θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να νιώσει ασφάλεια στο χώρο του για να κοιμάται μόνο του που είναι ένα εξελικτικό στάδιο στην ανάπτυξη του.

3 Βάλτε κανόνες

Το παιδί πρέπει να καταλάβει καλά το μήνυμα: ο καθένας στο κρεβάτι του! Βάλτε τον κανόνα ότι μπορεί να έρθει στο κρεβάτι σας μόνον όταν ο ήλιος «έχει σηκωθεί». Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο κανόνας, να τον ακολουθείτε πιστά και όχι περιστασιακά, αλλιώς θα πρέπει να τα ξαναρχίσετε όλα από την αρχή.

4 Χρησιμοποιείστε έναν πίνακα προόδου


Εάν το παιδί είναι μεταξύ 2 – 3 ετών βάζετε ένα αυτοκόλλητο το πρωί όταν έχει κάνει νάνι όλη τη νύχτα στο κρεβάτι του σε έναν πίνακα προόδου.

5 Μην το τιμωρείτε

Αποφύγετε τις ακραίες συμπεριφορές και τις απειλές πως θα σβήσετε το φωτάκι, θα του κλείσετε την πόρτα και μην το αφήνετε να κλαίει μόνο του χωρίς να πηγαίνετε κοντά του. Η νύχτα είναι μία χρονική περίοδος πολύ ανασφαλής για όλα τα παιδιά και πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι. Δείξτε κατανόηση.

6 Μπορεί να το ξανακάνει


Ακόμη και αν καταφέρει το παιδί να κοιμάται μόνο του να έχετε κατά νου ότι υπάρχει περίπτωση αυτή η συμπεριφορά να επανέλθει αργότερα (π.χ. αν αρχίσει να βλέπει εφιάλτες ή έχει άγχος) και τότε θα πρέπει να ξαναρχίσετε την ίδια διαδικασία και να βάλετε τα ίδια όρια και τους ίδιους κανόνες.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132