Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

TABLET ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ: ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟ

Προστέθηκε την: 22/7/2016Αν το παιδί απομονώνεται συνεχώς για να παίξει με το tablet του χρειάζεται να βάλετε κάποιους κανόνες για να κάνει διακοπές από αυτό!

Πόσο κακό κάνει το tablet στα παιδιά;
  • Δεν αναπτύσσονται τα νήπια:Σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times, επισήμαναν μία αισθητή αύξηση στο χρόνο που περνάνε τα νήπια μπροστά στην οθόνη, είτε tablet, είτε smartphones. Αυτό δεν είναι τόσο ασφαλές στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Και αυτό γιατί μπορεί η οθόνη να μην έχει καν τα ιδανικά επίπεδα φωτεινότητας, ώστε να παρεμβαίνει στην σωστή ανάπτυξη της όρασης τους. Επιπλέον η αφή, που αποτελεί το πρώτο μέσο επικοινωνίας και μάθησης στην πρώιμη παιδική ηλικία, μειώνεται και αντικαθίσταται το πιάσιμο, το ζούλημα, το μάσημα με την εικονική πραγματικότητα, κάτι που δεν τα βοηθά να κατανοήσουν τις βασικές τους δεξιότητες όταν απλώς και μόνον πατάνε μια οθόνη. Τέλος, η χρήση διαδραστικών οθονών από παιδιά κάτω των τριών ετών επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων, ενώ μακροχρόνια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο κατανόησης των μαθηματικών.


  • Ελλοχεύει ο κίνδυνος: Πολλές φορές η παραμονή του παιδιού μπροστά σε μία οθόνη χρησιμοποιείται ως μέσο φύλαξης και απασχόλησης για να κάνουν οι γονείς ανενόχλητοι τις δουλειές του ή για να «καθίσει φρόνιμα». Όμως το να κρατάει tablet ένα παιδί για πολλή ώρα δεν είναι ακίνδυνο επειδή το παιδί είναι απλώς μαζί με τους γονείς του. Η μη ελεγχόμενη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα αφού το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ποικίλης ποιότητας ανθρώπους και διαφόρων προθέσεων.

Πώς να σταματήσει τη χρήση του tablet

Εξηγήστε του ότι κάνετε διακοπές


Τι σημαίνει διακοπές; Ότι διακόπτω ό,τι κάνω! Το πρώτο μέλημά σας θα πρέπει να είναι να μάθετε στα παιδιά πως στις διακοπές διακόπτουμε ό,τι κάνουμε. Περάστε το μήνυμα ότι στις διακοπές τα αφήνετε όλα πίσω και κάνετε αποτοξίνωση από τηλεόραση, κινητά, υπολογιστές και τάμπλετ.

Βάλτε όρια

Αν τα όρια δεν είναι ξεκάθαρα και δεν τεθούν από πολύ μικρή ηλικία, αργότερα το παιδί δεν θα μπορεί να τα δεχτεί και θα αδιαφορεί. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για επικίνδυνες, παραβατικές ή εθιστικές συμπεριφορές ως προς την χρήση των ηλεκτρονικών. Αντί λοιπόν να το αφήνετε με τις ώρες στο tablet προτείνετέ του άλλου είδους δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί και θεσπίστε οπωσδήποτε χρονικό όριο στη χρήση του tablet.

Φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση

Χαρείτε μαζί τη θάλασσα και τον ήλιο! Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν μία εξερεύνηση και μιλήστε τους για το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Δώστε τους ευκαιρίες να παίξουν στη φύση, να κάνουν χειροτεχνίες με φυσικά υλικά. Γενικά έχετε πάντα προτάσεις ώστε να τα κρατάτε απασχολημένα με δραστηριότητες που δεν θα βρουν εύκολα στην πόλη και θα τα διασκεδάσουν.

Παίξτε μαζί τους


Πολλές φορές τα παιδιά βαριούνται και νιώθουν ανία στις παρέες των μεγάλων. Οργανώστε κάποια ομαδικά παιχνίδια μαζί τους όπως μπάλα, διαγωνισμό κολύμβησης, ποδηλατάδα κ.λπ. και πάρτε μέρος σε όλα τα παιχνίδια μαζί τους. Το σίγουρο είναι ότι θα διασκεδάσετε και οι δυο πλευρές.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Το να επιπλήτετε τα παιδιά να σταματήσουν να ασχολούνται με το tablet ενώ εσείς κοιτάτε συνεχώς τις ενημερώσεις στο facebook ή όταν ξυπνάτε το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να ενημερωθείτε από το κινητό σας καταλαβαίνετε ότι δεν βοηθάει.

Ακολουθήστε τον κανόνα «3-6-9-12»


Ο γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος Serge Tisseron ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12».

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132