Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΜΕΓΑΛΟΙ Η ΜΙΚΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ: ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

Προστέθηκε την: 19/7/2016Η αγάπη, η φροντίδα και η ασφάλεια είναι τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να δίνει κάθε γονιός, σε όποια ηλικία κι αν είναι. Σκέφτεστε ότι είστε πολύ μικροί ή πολύ μεγάλοι για γονείς; Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ

Σε προηγούμενες δεκαετίες τα περισσότερα ζευγάρια παντρευόνταν τα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους και αποκτούσταν συνήθως το πρώτο τους παιδί προτού συμπληρώσουν τα 30. Τα πράγματα όμως σήμερα έχουν αλλάξει. Δεν είναι πια σπάνιο πολλά ζευγάρια στα 40 τους να παντρεύονται και να αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Το λεγόμενο «χάσμα γενεών» δεν εξαρτάται από την ηλικία των γονιών. Μερικά ζευγάρια συμπεριφέρονται σαν τους πήραν τα χρόνια ακόμη κι όταν διανύουν τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους ενώ κάποια άλλα, μεγαλύτερης ηλικίας, βλέπουν τα πράγματα με πιο νεανικό μάτι.

Τα πλεονεκτήματα

Έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση:
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς είναι πιο άνετοι με τον εαυτό τους και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις καταστάσεις και τις τυχόν πιέσεις. Επίσης, δεν νιώθουν έντονη την ανάγκη να αποδείξουν τι μπορούν κάνουν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Είναι συνειδητοποιημένοι: Οι γονείς που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν κάνει συνειδητή επιλογή, έχοντας αναλογιστεί την ευθύνη, τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Έχουν ήδη πετύχει πολλούς από τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους και αισθάνονται έτοιμοι να αφοσιωθούν συνειδητά και να απολαύσουν τον ρόλο του γονέα, χωρίς να νιώθουν ότι στερούνται από άλλες εμπειρίες ή απολαύσεις. Η επιθυμία τους για παιδιά είναι συνειδητοποιημένη και όχι ο κανόνας της κοινωνίας ή μία ανεπιθύμητη συνέπεια κάποιας σχέσης. Το οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο προσφέρει επίσης ισορροπία σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς νιώθουν ότι υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για αφοσιωθούν στο παιδί, να του δώσουν αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια.

Είναι συναισθηματικά πιο ώριμοι: Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς είναι συνήθως πιο υπομονετικοί, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη συμπεριφορά των παιδιών, να τα καταλάβουν καλύτερα και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικότερα μαζί τους.

Τα μειονεκτήματα

Δεν αλλάζουν εύκολα: Οι άνθρωποι βολεύονται στις συνήθειές τους καθώς μεγαλώνουν. Ενώ η αλλαγή είναι δύσκολη για κάθε ηλικία, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη για ένα μεγαλύτερο άτομο. Κυρίως η μητέρα άνω των 40 βιώνει πολλές φορές π.χ. ξαφνική μετακίνηση από τη θέση του συντονιστή μιας επαγγελματικής ομάδας ενηλίκων στη θέση του υπεύθυνου για ένα μικρό παιδί, από τη λήψη σημαντικών οικονονικών αποφάσεων στην κατάρτιση προυπολογισμού για τις πάνες του μωρού, και αυτή η αλλαγή μπορεί να της δημιουργήσει ανησυχία που ίσως μετατραπεί σε δυσαρέσκεια και θα
εκφραστεί στο πρόσωπο του μωρού.

ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ


Η ηλικία που τα ζευγάρια αποκτούν το πρώτο τους παιδί συνεχίζει και μεγαλώνει, καθώς όλο και περισσότεροι προτιμούν να εξασφαλίσουν πρώτα οικονομική σταθερότητα και μεγαλύτερη εμπειρία ζωής κι ύστερα να κάνουν οικογένεια. Ακόμη κι έτσι οι στατιστικές δείχνουν ότι το 10% των γονέων είναι κάτω των 20 ετών. Η ψυχολογία των νεαρών γονιών δεν διαφέρει από αυτή των μεγαλύτερων σε ηλικία. Μοιράζονται συνήθως ις ίδιες αξίες, έχουν τις ιδιες ελπίδες για τα παιδιά τους.

Τα πλεονεκτήματα

Έχουν περισσότερη ενέργεια: Οι γονείς σε νεαρή ηλικία συνήθως έχουν περισσότερη ενέργεια και μπορούν να τρέχουν πίσω από ένα δραστήριο παιδί! Επιπλέον αντέχουν την έλλειψη ύπνου. Μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και αν κάποια βράδια δεν κοιμηθούν καθόλου.

Παίρνουν περισσότερα ρίσκα: Ο γονεικός ρόλος αλλάζει τις προτεραιότητες των γονιών με πολλούς τρόπους αλλά οι νέοι γονείς είναι πιο ευέλκτικοι και πιο πρόθυμοι στις μεγάλες αλλαγές ή στο να πάρουν ρίσκα στη καριέρα τους.

Παίζουν με τα παιδιά τους σαν παιδιά: Συνήθως οι γονείς σε μεγάλη ηλικία έχουν ξεχάσει πώς είναι να συμπεριφέρεσαι μερικές φορές σαν παιδί. Οι νεαροί γονείς όμως όχι, παίζουν μαζί με τα παιδιά, προσπαθούν να σκέπτονται όπως τα παιδιά, ώστε να καταλαβαίνουν τον τρόπο και την αιτία των πράξεών τους και δεν απαιτούν πάντα από τα παιδιά να φέρονται, να σκέφτονται και να ενεργούν όπως οι μεγάλοι.

Τα μειονεκτήματα

Είναι σε μειονεκτική θέση: Συνήθως οι νέοι γονείς βρίσκονται σε μειονεκτική θέση οικονομικά, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, δεν βρίσκουν πάντα εύκολα δουλειά ή το εισόδημά τους είναι πενιχρό. Έτσι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στη φροντίδα ή τη σταθερότητα που χρειάζεται ένα παιδί.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132