Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

8 ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΜΕ ΑΓΧΩΔΕΣ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ

Προστέθηκε την: 24/6/2016Εάν το παιδί σας αγχώνεται περισσότερο από όσο πρέπει δοκιμάστε αυτές τις 8 ιδέες για να το ηρεμήσετε από το άγχος.

Τα παιδιά ενδέχεται να νιώθουν άγχος για διάφορα πράγματα καθημερινά γεγονός που τα κάνει να παραπονιούνται για σωματικές ενοχλήσεις, χωρίς προφανή οργανική αιτία. Μια τέτοια κατάσταση δεν είναι πάντα ανησυχητική όταν όμως τα συμπτώματα του άγχους εμφανίζονται με μεγάλη ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ενδέχεται το παιδί να υποφέρει από διαταραχή άγχους.

Όταν το άχγος γίνεται πρόβλημα

Το παιδί νιώθει φόβο και ανησυχία για αόριστους κινδύνους, από τους οποίους αισθάνεται ότι απειλείται στο σχολείο, στο σπίτι ή στο παιχνίδι. Εμφανίζει σωματικές ενοχλήσεις, με κύρια συμπτώματα τους πονοκεφάλους, τους πόνους στην κοιλιά και το στομάχι. Εκδηλώνει νευρικότητα ή/και αδυναμία να καθίσει στην ίδια θέση, καθώς ανησυχεί για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του και ανυπομονησία για ασήμαντα γεγονότα. Δυσκολεύεται να επικεντρώσει την προσοχή του σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση, η αυτοεκτίμησή του είναι χαμηλή και η ευαισθησία του στην κριτική των άλλων μεγάλη.

Οι περισσότεροι γονείς θα έκαναν τα πάντα για να ανακουφίσουν το παιδί τους όταν βιώνει άγχος. Είναι δύσκολο το να βλέπεις το παιδί σου να τρέμει από φόβο μπροστά σε καταστάσεις που δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο φοβερές. Εδώ είναι όμως το θέμα: στο μυαλό του παιδιού αυτές οι καταστάσεις είναι πραγματικά απειλητικές. Και ακόμα και οι καταστάσεις που δεν είναι, αλλά εκλαμβάνονται ως απειλητικές, προκαλούν μια πραγματική αντίδραση στο νευρικό του σύστημα. Πολλά παιδιά φοβούνται το σχολείο, δεν μπορούν να παραβρεθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας βασανιστικών αγχωτικών σκέψεων που κατακλύζουν το μυαλό τους. Σίγουρα δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλα τα παιδιά, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όμως παρακάτω θα βρείτε 8 ιδέες που οι γονείς με αγχώδη παιδιά θα μπορούσαν να δοκιμάσουν.

1 Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
Παρατηρώντας το παιδί σας να άγχωνεται μπορεί να είναι επώδυνο και απογοητευτικό για εσάς. Δεν υπάρχει γονέας που να μην έχει αναρωτηθεί αν αυτός είναι η αιτία του άγχους του παιδιού του. Όμως μην ξεχνάτε ότι το άγχος είναι συχνά το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, δηλαδή: η ιδιοσυγκρασία, κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος κλπ. Δεν έχετε προκαλέσει εσείς το άγχος του παιδιού σας, αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.

2 Σταματήστε να καθησυχάζετε το παιδί
Το παιδί σας ανησυχεί. Εσείς γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έτσι του λέτε «έχε μου εμπιστοσύνη δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς». Όλοι θα ευχόμασταν να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Γιατί οι προσπάθειές σας να το καθησυχάσετε πέφτουν στο κενό; Η αλήθεια είναι ότι το παιδί σας θέλει απεγνωσμένα να σας ακούσει, αλλά το μυαλό του δεν το αφήνει. Κατά τη διάρκεια της κρίσης άγχους παρατηρείται μια ταχεία παραγωγή χημικών ουσιών και ορμονών. Επίσης ο προμετωπιαίος φλοιός – το λογικό μέρος του εγκεφάλου - παίρνει θέση αναμονής, ενώ αναλαμβάνει το συναισθηματικό κομμάτι του εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, είναι πραγματικά δύσκολο για το παιδί σας να σκεφτεί καθαρά, γι’ αυτό θα πρέπει να του θυμίσετε πώς να ολοκληρώσει τα βασικά του καθήκοντα. Τι πρέπει να κάνετε αντί να προσπαθήσετε να αποφύγετε το άγχος του;

•Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές με το παιδί σας. Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει να αντιστραφεί η ανταπόκριση του νευρικού συστήματος.

•Συμμεριστείτε το: το άγχος είναι τρομακτικό. Το παιδί σας θέλει να ξέρετε ότι μπορείτε να το υποστηρίξετε.

•Αξιολογήστε: όταν το παιδί είναι ήρεμο μπορεί να κατανοήσει τις πιθανές λύσεις που θα του προτείνετε όταν άγχεται.

•Μην σας πιάνουν οι τύψεις: Είστε υπεύθυνος γονέας και δίνετε στο παιδί σας τα εργαλεία για να διαχειριστεί το άγχος του.

3 Υπογραμμίστε γιατί το «να ανησυχείς είναι καλό»
Το άγχος είναι αρκετά δύσκολο για ένα παιδί το οποίο πιστεύει ότι κάτι πάει λάθος με μένα. Πολλά παιδιά αγχώνονται επειδή ξέρουν ότι έχουν άγχος: Διδάξτε στο παιδί σας ότι το να ανησυχεί στην πραγματικότητα δεν είναι κακό, αλλά υπάρχει λόγος. Το άγχος είναι ένας μηχανισμός προστασίας, σαν συναγερμός που μας βοηθά να επιβιώσουμε από κινδύνους. Πείτε του ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και, μερικές φορές, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία μας ενώ ο καθένας μας βιώνει άγχος κατά καιρούς.

4 Διδάξτε στο παιδί σας πώς να γίνει «ντεντέκτιβ σκέψεων»
Το άγχος είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να μας προστατεύει από τον κίνδυνο. Όμως μερικές φορές το μυαλό υπερβάλλει συχνά π.χ., περνάει ένα ραβδί για φίδι. Προσπαθήστε να το βοηθήσετε με τις εξής τεχνικές. Πείτε του:
• Να «πιάσει» τις σκέψεις σου: Αφήστε το παιδί να φανταστεί ότι κάθε σκέψη που έχει βρίσκεται πάνω από το κεφάλι του σε μια φούσκα (όπως αυτές στα κόμικς). Πείτε του να πιάσει μία σκέψη όπως π.χ. «Κανείς στο σχολείο δεν με αγαπά.»

• Να συλλέξει ενδείξεις: Στη συνέχεια, βοηθήστε το να συλλέξει στοιχεία για να υποστηρίξει ή να αναιραίσει αυτήν τη σκέψη. Διδάξτε στο παιδί σας να μην κρίνει βάσει των συναισθημάτων του. Τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα. Δηλαδή άλλο «δεν θέλουν να παίζουν μαζί μου όταν τους το ζητώ» κι άλλο «δεν με παίζουν, αλλά δεν τους το ζήτησα.»

• Να προκαλέσει τις σκέψεις του: Ο καλύτερος (και πιο διασκεδαστικός) τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μάθετε στο παιδί σας πώς να κάνει έναν εσωτερικό διάλογο και με επιχειρήματα να καταφέρει να νικήσει τις ανησυχίες του.

5 Επιτρέψτε στο παιδί σας να ανησυχεί
Λέγοντας του να μην ανησυχεί και να μην αγχώνεται, δεν θα το αποτρέψει από το να νιώθει άγχος. Αν μπορούσε απλά να διώξει τα συναισθήματά του μακριά, θα το έκανε. Επιτρέψτε στο παιδί να εκφράζει το άγχος του, έστω και σε περιορισμένες δόσεις. Δημιουργήστε ένα καθημερινό τελετουργικό και ονομάστε το «Χρόνος Ανησυχίας» που να διαρκεί 10 έως 15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου ενθαρρύνετε το παιδί να απελευθερώσει όλες τις ανησυχίες τους γραπτώς. Μετά βάλτε τις γραπτές ανησυχίες του σε ένα κουτί. Όταν ο χρόνος τελειώσει κλείστε το κουτί και πείτε μαζί «αντίο στις ανησυχίες της ημέρας».

6 Βοηθήστε το παιδί να περάσει από το «τι θα γινόταν αν…» στο «τι πραγματικά συμβαίνει»
Ζητήστε του να απαντήσει σε μελλοντικές υποθέσεις τύπου: «Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να ανοίξω ντουλάπι μου;» «Τι θα συμβεί αν δεν μιλήσω με τη φίλη μου σήμερα;». Έρευνα δείχνει ότι όταν μιλούν μελλοντικά και επιστρέφουν στο παρόν αυτό βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος.

7 Μην αποφεύγετε αυτά που προκαλούν άγχος στο παιδί
Μη επιτρέπετε να αποφεύγει τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα σκυλιά, το σχολείο, τα αεροπλάνα ή οποιαδήποτε κατάσταση του προκαλεί άγχος. Δοκιμάστε σταδιακά να πλησιάσει αυτό που φοβάται. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι το παιδί σας φοβάται να κάνει κούνια στο πάρκο. Αντί να αποφύγετε αυτή τη δραστηριότητα βάλτε μίνι-στόχους μέχρι να κατακτήσει τον μεγαλύτερο στόχο, να κάνει κούνια. Ξεκινήστε από το να πηγαίνετε στο πάρκο με τα πόδια, την επόμενη φορά πλησιάστε την κούνια για να δείτε τα άλλα παιδιά να κάνουν κούνια, μετά καθίστε στις κούνιες μαζί του, τέλος, αφήστε το να παίξει με την κούνια. Χρησιμοποιείτε σταδιακά ένα βήμα τη φορά μέχρι να κατακτήσει το φόβο του.

8 Φτιάξτε με το παιδί μια λίστα εκτάκτου ανάγκης
Τί κάνουν οι εκπαιδευμένοι πιλότοι όταν αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Αναζητούν τις λίστες ελέγχου έκτακτης ανάγκης. Ακόμη και εμπειρία να διαθέτουν, κάθε πιλότος λειτουργεί μέσω ενός πίνακα ελέγχου, διότι, όταν κινδυνεύει, μερικές φορές είναι δύσκολο να σκεφτεί καθαρά. Γιατί λοιπόν να μη δημιουργήσετε μια λίστα ελέγχου, έτσι ώστε να έχει τις οδηγίες βήμα-βήμα για να ηρεμήσει;

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Πηγή: www.huffingtonpost.comΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132