Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Προστέθηκε την: 16/6/2016Για να γίνει κανείς καλός πατέρας δεν απαιτείται υψηλό επίπεδο ικανοτήτων, μόρφωση ή εμπειρία. Μπορείτε να γίνετε καλύτεροι μπαμπάδες. Δείτε πώς.

Για δεκαετίες, οι ψυχολόγοι και άλλοι ερευνητές υποστήριζαν ότι ο δεσμός μητέρας-παιδιού ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός παιδιού. Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν πόσο σημασία έχει ο ρόλος των μπαμπάδων στην ανατροφή και την καλή ψυχική υγεία των παιδιών. Δείτε πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι μπαμπάδες.

1 Αφιερώστε τους χρόνο
Ένα πράγμα που θα σας καταπλήξει είναι το πόσο γρήγορα κυλούν τα χρόνια. Ο χρόνος που έχετε μαζί τους είναι σύντομος και πολύτιμος. Περάστε όσο χρόνο μπορείτε με τα παιδιά σας και προσπαθήστε να είστε παρόντες όσο το δυνατόν περισσότερο.

2 Αναλάβετε ευθύνες

Μερικοί άνδρες εξακολουθούν να θεωρούν ακόμη ότι ορισμένα καθήκοντα είναι αποκλειστικά για γυναίκες ή για μαμάδες, αλλά αυτό δεν ισχύει. Εμπλακείτε σε όλα, μοιραστείτε το φορτίο με τη σύζυγό σας. Αλλάξτε πάνες, ντύστε το μωρό, ταίστε το.

3 Δείξτε τους πόσο τα αγαπάτε
Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο αλλά είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας. Όταν τα παιδιά αισθάνονται απόρριψη και ότι ο μπαμπάς τους δεν τα αγαπά, είναι πιο πιθανό να γίνουν επιθετικά και υναισθηματικά ασταθή. Η γονική απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και συναισθήματα ανεπάρκειας. Μάλιστα, προβλήματα συμπεριφοράς, παραβατικότητα, κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών είναι όλα πιο στενά συνδεδεμένα με την απόρριψη του μπαμπά από ότι με την απόρριψη της μαμάς, σύμφωνα με έρευνες.

4 Διδάξτε τους αυτονομία και αφήστε τα να κάνουν τις δικές τους επιλογές
Διδάξτε στο παιδί σας να είναι αυτόνομο και να παίρνει μόνο του αποφάσεις. Θα μεγαλώσετε πιο ικανά και ευτυχισμένα παιδιά. Δώστε τους τη δυνατότητα να επιλέγουν από μόνα τους, να προσπαθούν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Μην απαντάτε μόνο στις ερωτήσεις. Δείξτε τους τον τρόπο για να βρουν τις απαντήσεις.

5 Δείξτε υπομονή
Είναι πολύ εύκολο να χάσετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας. Ωστόσο, προσπαθείτε να μην αντιδράτε με θυμό ή απογοήτευση, γιατί δεν είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα ή κάντε μια βόλτα όταν αρχίζετε να χάνετε την υπομονή σας.

6 Αντιμετωπίστε κάποια πράγματα με χιούμορ
Όταν είστε γονιός πρέπει να διαθέτετε την αίσθηση του χιούμορ για να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στην καθημερινότητα. Θα υπάρξουν στιγμές που θα κάνει το παιδί κάτι που θα σας βγάλει από τα ρούχα σας όπως π.χ. να ζωγραφίσει τους τοίχους. Δεν το κάνει επίτηδες, το κάνει επειδή είναι παιδί. Εννοείται ότι οφείλετε να του διδάξετε πώς να μην κάνει τέτοια πράγματα, ωστόσο προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε με χιούμορ την κατάσταση. Εξάλλου πόση πραγματική σημασία έχει κάτι που διορθώνεται;

7 Διαβάζετέ τους παραμύθια
Η ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά σας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξή τους. Τους μαθαίνει να αγαπούν το διάβασμα, τους δίνει μαθήματα ζωής ενώ ενισχύει περισσότερο το δεσμό σας με τα παιδιά.

8 Μην είστε απών
Μην αφήσετε τίποτα και κανέναν να εμποδίζει τις στιγμές που πρέπει να είστε κοντά στα παιδιά σας. Και σε αυτές τις μεγάλες στιγμές στη ζωή του παιδιού σας - ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, μία παράσταση μπαλέτου ή μια σχολική θεατρική παράσταση- εσείς πρέπει να είστε εκεί. Το πιο σημαντικό πράγμα γι’ αυτά είναι να είστε εκεί και να τα χειροκροτάτε.

9 Αφήστε τα να παίξουν
Τα παιδιά αναπτύσσονται και εξελίσσοντα μέσα από το παιχνίδι. Μην τα αφήνετε μπροστά στην τηλεόραση και σε βιντεοπαιχνίδια επειδή θέλετε να τσεκάρετε το tablet σας. Αφήστε τα να παίξουν και να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν και γιατί όχι, παίξτε κι εσείς μαζί τους δημιουργώντας φρούρια, ντυθείτε νίντζα, φανταστείτε ότι είστε εξερευνητές ή χαρακτήρες από μια ταινία ή ένα βιβλίο. Οι επιλογές είναι ατελείωτες και όλοι θα διασκεδάσουν.

10 Μάθετε να λέτε όχι
Οι περισσότεροι μπαμάδες συμφωνούν ότι τα όρια είναι σημαντικά, αλλά δυσκολεύονται πραγματικά στο να τα θέσουν επειδή φοβούνται μη «χάσουν» την αγάπη του παιδιού τους, δεν θέλουν να εφαρμόσουν τους κανόνες πειθαρχίας που δέχτηκαν οι ίδιοι ως παιδιά από τους γονείς τους, απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι όταν είναι μαζί με τα παιδιά δεν θέλουν να βάζουν κανόνες πειθαρχίας. Το να βάζετε όρια όμως σημαίνει ότι πάνω απ' όλα σέβεστε τα όρια του άλλου. Και ένα παιδί που έχει μάθει να τηρεί τα όρια δεν θα επιτρέψει εύκολα να καταπατήσουν τα δικά του.

11 Να είστε το παράδειγμα
Το πραγματικό μάθημα που μπορεί να πάρει το παιδί σας είναι ο τρόπος με τον οποίο φέρεστε και τα πράγματα που κάνετε. Για τα παιδιά ο πατέρας λειτουργεί σαν καθρέφτης. Οπότε προσέχετε όσα κάνετε και όσα λέτε.

12 Αφήστε τα να είναι ο εαυτός τους
Τα παιδιά, όπως και όλοι οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Αγαπήστε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι, όχι για αυτό που θα θέλατε να είναι.

13 Δώστε τους προσοχή όταν σας μιλάνε
Γιατί έτσι εκτός του ότι τους δίνετε το μήνυμα πώς είστε εκεί γι΄αυτά από την άλλη τους μαθαίνετε πώς να ακούν τους άλλους.

14 Μη τους συμπεριφέρεστε σαν... παιδιά
Μιλάτε τους ως ίσος προς ίσον. Δείξτε το σεβασμό που τους ζητάτε να σας δείχνουν.

15 Μη φοβάστε να κάνετε λάθη
Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή να κάνετε λάθη γιατί από τα λάθη μαθαίνει κανείς. Εξάλλου δεν υπάρχει τέλειος μπαμπάς, υπάρχει όμως ο μπαμπάς που αγαπά και νοιάζεται για τα παιδιά του.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132