Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΑΙΔΙ & ΥΠΝΟΣ: ΞΥΠΝΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ Ή ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ;

Προστέθηκε την: 3/6/2016Ξυπνάει από το χάραμα ή επαναστατεί για να κοιμηθεί το βράδυ; Υπάρχουν τρόποι να κοιμηθεί σαν πουλάκι!

Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε για να κοιμηθεί το παιδί στην ώρα του ή να μην ξυπνήσει από τα χαράματα δεν θα πρέπει να μην ξεχνάτε τους δύο βασικούς κανόνες διαπαιδαγώγησης: α) να είστε σταθεροί και συνεπείς σε αυτό που κάνετε και λέτε καθώς και στο πρόγραμμα ύπνου που θα εφαρμόσετε και β) να αφιερώσετε χρόνο μέχρι να αποκτήσει τη δεξιότητα του ύπνου.

ΑΝ ΞΥΠΝΑ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ

Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή και να αφιερώσετε χρόνο μέχρι να τα καταφέρει να ξυπνά στην ώρα που πρέπει. Επίσης:

Μην πηγαίνετε αμέσως στο δωμάτιο
Περιμένετε δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Μπορεί να κλάψει λίγο αλλά ίσως γυρίσει πλευρό και ξανακοιμηθεί. Είναι σημαντικό να μην σπεύδετε αμέσως να το παρηγορήσετε γιατί δεν θα καταφέρει να βρει τον τρόπο να αποκοιμηθεί μόνο του. Αν μείνετε σταθεροί σε αυτό θα μπορέσετε να το εκπαιδεύεσετε να ξυπνά λίγο πιο αργά.

Μην το ταίζετε μόλις ξυπνήσει

Αν δώσετε φαγητό ή γάλα μόλις ξυπνήσει ουσιαστικά εκπαιδεύετε το στομάχι του να ξυπνά γι’ αυτό το γεύμα. Προσπαθήστε να καθυστερήσετε το πρωινό γεύμα κατά δέκα λεπτά κάθε μέρα, μέχρι να φτάσετε στην ώρα του πρωινού που θα θέλατε να ξυπνάει. Αν πεινά πολύ δώστε του ένα κρακεράκι ή λίγες νιφάδες δημητριακών για να το κρατήσει μέχρι το πρωινό.

Έχετε ένα παιχνίδι που θα το απασχολήσει
Αν αφήνετε ένα δύο ασφαλή παιχνιδάκια στο κρεβατάκι του ίσως απασχοληθεί για λίγο με αυτά.

Μην επιτρέπετε τον ύπνο πολύ νωρίς μέσα στην ημέρα
Αν το παιδί ξυπνά κατά τις 5 και έπειτα θέλει να κοιμηθεί κατά τις 9 ή τις 10 μην του το επιτρέψετε. Θα χρειαστεί υπομονή για να προσαρμοστεί σε αυτό αλλά θα καταφέρει να κοιμάται πιο αργά μέσα στην ημέρα.

Κοιμήστε το νωρίτερα
Αν και φαίνεται αντιφατικό ωστόσο ένα παιδί που πάει πολύ αργά για ύπνο και είναι υπερβολικά κουρασμένο κάνει ανήσυχο ύπνο και ξυπνάει νωρίς το πρωί. Βάζετε το παιδί για ύπνο νωρίτερα.

Βάλτε βαριές κουρτίνες
Κάποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο φως οπότε δοκιμάστε να βάλετε πιο βαριές κουρτίνες ή κάποιο στόρι συσκότισης.

ΑΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ

Δεν είναι εύκολο να φρενάρετε κάποιον όταν τρέχει, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά όταν τους ζητάμε να πέσουν για ύπνο. Θα πρέπει να αφήσουν το παιχνίδι, την οικογένεια, τα πάντα για να κοιμηθούν. Επιπλέον, προσθέστε και το φόβο για το σκοτάδι που ξεκινά στην προσχολική ηλικία και θα καταλάβετε γιατί δεν θέλει να πάει για ύπνο. Επίσης:

Παρατηρήστε εάν κουράζεται πολύ
Συνήθως η κούραση και η υπερένταση δεν βοηθούν τα παιδιά να κοιμηθούν στην ώρα τους. Εφαρμόστε ένα τελετουργικό ύπνου. Ξεκινήστε νωρίς να κάνετε μπάνιο, να φάει, χαμηλώστε τα φώτα και μειώστε τον ρυθμό και τον ήχο της φωνής σας. Γενικά δημιουργήστε μία ήρεμη ατμόσφαιρα μία με δύο ώρες πριν την ώρα ύπνου.

Μην το αφήνετε να κοιμάται πολύ ώρα μέσα στην ημέρα

Έχετε υπόψη τα εξής:
12- 15 μηνών: Χρειάζεται περίπου 14 ώρες ύπνου το 24ωρο. Οι 11 είναι ο νυχτερινός ύπνος και οι υπόλοιπες 3 ώρες πρέπει να κατανέμονται σε δύο σύντομους υπνάκους μέσα στην ημέρα.
15- 18 μηνών: 11 ώρες ύπνου το βράδυ και 2 ώρες που πρέπει να κατανέμονται σε δύο σύντομους υπνάκους μέσα στην ημέρα.
18-24 μηνών: 12 με 13 ώρες ύπνου συνολικά.

Ξυπνάτε το παιδί μια συγκεκριμένη ώρα
Αν το ξυπνάτε κάθε πρωί μία συγκεκριμένη ώρα θα το βοηθήσετε να ρυθμίσει το εσωτερικό ρολόι ύπνου οπότε θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να νυστάζει την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

Κλείνετε την τηλεόραση
Μην το αφήνετε να βλέπει πολύ αργά τηλεόραση επειδή είναι κάτι που του δημιουργεί υπερένταση.

Μη χάνετε την ψυχραιμία σας
Όχι φωνές, όχι απειλές και σίγουρα όχι παραχωρήσεις. Όσο πιο σταθεροί παραμένετε στη μάχη κατά την ώρα του ύπνου τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιήσει ότι μιλάτε σοβαρά και ότι δεν αστειεύεστε. Τώρα είναι η ώρα για ύπνο!

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132