Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ; ΝΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ!

Προστέθηκε την: 24/5/2016Φοβάται, κλαίει και δεν κάθεται με τίποτα στο ιατρείο; Δείτε πως θα αντιμετωπίσετε τον φόβο του για τον γιατρό.

Εξηγήστε του τον σκοπό της επίσκεψης
Αν το ραντεβού είναι για το τακτικό τσεκ απ υγείας, εξηγήστε του ότι είναι «απλώς μια επίσκεψη. Ο γιατρός θα ελέγξει αν μεγαλώνεις και αν το σώμα σου είναι υγιές.» Επίσης, τονίστε ότι όλα τα υγιή παιδιά επισκέπτονται τον γιατρό για έναν έλεγχο υγείας. Αν η επίσκεψη αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ασθένειας εξηγήστε του καθησυχαστικά ότι ο γιατρός «θα πρέπει να σε εξετάσει για να ξέρει πώς μπορεί να σε κάνει καλά».

Μιλάτε με θετικό τρόπο για τον γιατρό

Πολλοί γονείς απειλούν τα παιδιά ότι αν δεν φάνε το φαγητό τους θα τα πάνε στον γιατρό ή θα μπουν στο νοσοκομείο ή θα τους κάνουν ένεση. Μη φοβίζετε το παιδί χωρίς λόγο και κυρίως μη χρησιμοποείτε ως μέσο απειλής τον γιατρό ή το νοσοκομείο. Το παιδί δεν πρέπει να συνδυάζει τα επαγγέλματα υγείας (γιατρός, οδοντογιατρός κλπ) με κάτι κακό. Ο γιατρός πρέπει στα μάτια των παιδιών να είναι το πρόσωπο που μπορούν να εμπιστεύονται. Μιλάτε του θετικά για τον ρόλο του γιατρού.

Πείτε του τί να περιμένει
Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αγοράστε ένα βαλιτσάκι με ιατρικά και παίξτε μαζί του τον γιατρό. Χρησιμοποιήστε μια κούκλα ή ένα αρκουδάκι για να δείξετε πώς ο γιατρός θα μετρήσει το ύψος και το βάρος, θα εξετάσει τα αυτάκια και το στόμα του ή θα ακούσει την καρδούλα του. Επιπλέον είναι σημαντικό να επισημάνετε στα παιδιά ότι οι νοσηλευτές και οι γιατροί πρέπει κάποιες φορές να εξετάσουν όλα τα μέρη του σώματός τους, ακόμη και τα πιο ιδιωτικά. Θα πρέπει να τονίσετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι εξαιρέσεις στον κανόνα.

Διαβάστε του σχετικά βιβλία
Πολλά παιδικά βιβλία απεικονίζουν την επίσκεψη στον γιατρό βοηθώντας τα παιδιά να μειώσουν το φόβο τους. Σας προτείνουμε:
· Ζου το μικρό ζερβάκι 1: Επίσκεψη στον γιατρό, Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
· Η Μιμή η Νευρική γιατρός της Μέγκαν ΜακΝτόναλντ, Εκδόσεις Μεταίχμιο
· Δεν φοβάμαι πια τον γιατρό, εκδόσεις Ψυχογιός
· Οι αμυγδαλιές του Λευτέρη, Ελένη Δασκαλάκη, εκδόσεις Ψυχογιός

Αποδεχτείτε τους φόβους του
Αποφύγετε να του λέτε «Μη φοβάσαι», «Η ένεση δεν θα σε πονέσει» ή «Μην κλαις». Αφήστε το να εκφράσει τους φόβους του ελεύθερα και μην του υποσχεθείτε πως δεν θα κάνει εμβόλιο ή ότι δεν θα πονέσει γιατί θα φανείτε αναξιόπιστοι. Απλώς εξηγήστε του για ποιον λόγο θα πρέπει να κάνει εμβόλιο και ότι θα πονέσει ελάχιστα.

Φροντίστε να νιώθει άνετα

Το να κάθεται στον ψηλό πάγκο για εξέταση και να μην είναι κοντά σας μπορεί να του δημιουργήσει άγχος. Πάρτε το στην αγκαλιά σας για να αισθάνεται πιο ασφαλές και για να μη φοβάται που ένας ξένος το αγγίζει και εισβάλλει στον προσωπικό του χώρο. Δώστε στο παιδί επιλογές, όπως ρωτήστε το από ποιο αυτί θέλει πρώτα να εξεταστεί, με ποια σειρά θα ήθελε ο γιατρός να ελέγξει το στήθος ή τα μάτια κ.λπ. Επιπλέον θα πρέπει να νιώθετε κι εσείς καλά. Εάν αισθάνεστε άνετα, το παιδί σας θα νιώσει πιο χαλαρό, εάν έχετε άγχος και φοβάστε για το πως θα αντιδράσει το παιδί το σίγουρο είναι ότι θα συμπεριφερθεί με άγχος και κλάματα.

Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι
Μία πιπίλα ή ένα παιχνίδι μπορεί να το βοηθήσει να ηρεμήσει. Ο γιατρός θα μπορούσε να κάνει μία σύντομη εξέταση στην κούκλα του πρκειμένου το παιδί να διαπιστώσει ότι τίποτα κακό δεν θα συμβεί. Εάν υπάρχουν μεγαλύτερα αδέλφια που δεν φοβούνται το γιατρό ζητήστε να τα εξετάσουν αυτά πρώτα. Βλέποντας τον μεγάλο αδελφό να εξετάζεται πρώτο θα μειώσει το φόβο του και θα το βοηθήσει να φανεί... γενναίο.

Επιβραβεύστε το
Το πώς θα ενεργήσει μετά από κάθε επίσκεψη ο γιατρός μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη εμπειρία για την επόμενη φορά. Όταν φεύγετε από το ιατρείο και το επαινεί ή το επιβραβεύει δίνοντας του π.χ. ένα αυτοκόλλητο, το παιδί θα νιώθει ότι τα κατάφερε. Διαφορετικά μετά τον γιατρό πηγαίνετε στην παιδική χαρά ή δείτε μια ταινία στο σπίτι μαζί.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Όταν επιλέγετε έναν παιδίατρο, η προσωπικότητά του είναι εξίσου σημαντική με τη γνώση και την εμπειρία. Αν ο γιατρός δεν σας επιτρέπει να συνοδεύετε το παιδί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αν προσπαθεί με τη βία να του κάνει το εμβόλιο ή εάν πιστεύετε ότι ο παιδίατρος είναι άκαμπτος, μη επικοινωνιακός με το παιδί και δεν το βοηθά να νιώθει άνετα μαζί του αναζητήστε έναν αλλον παιδίατρο.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132