Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ;

Προστέθηκε την: 17/5/2016Κόψατε τις πάνες εδώ και καιρό, τώρα πώς θα κόψετε και το γιογιό; Δείτε πώς να εκπαιδεύσετε το παιδί σας ώστε να χρησιμοποιεί σωστά την τουαλέτα.

Βασικό στάδιο στη ζωή του παιδιού αποτελεί η στιγμή που το παιδί θα πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα. Αυτό θα το βοηθήσει να οδεύσει προς την ανεξαρτησία και την αυτονομία του, κάτι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Τα παιδιά που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα μπορεί να προχωρήσουν εύκολα από το ένα στάδιο στο άλλο ή μπορεί να κολλήσουν στάδιο για μήνες. Όμως όσο πιο σταθεροί είστε στην προετοιμασία, την εκμάθηση και την ενίσχυση τόσο πιο γρήγορα θα αυτονομηθεί το παιδί.

Διαβάστε: 8 συμβουλές για να κόψετε γρήγορα και εύκολα την πάνα

Ποια είναι η διαδικασία


Αυτή είναι η διαδικασία εκπαίδευσης που χρειάζεται να ακολουθήσει ένα παιδί στη χρήση τουαλέτας:

1 Χτυπάμε πόρτα. Αν είναι κάποιος άλλος στην τουαλέτα πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι χρειάζεται να περιμένει τη σειρά του.

2 Ανοίγουμε πόρτα και το φως.

3 Κατεβάζουμε τα ρούχα κι αν είναι κορίτσι κατεβάζει το καπάκι, αν είναι αγόρι ανεβάζει το καπάκι.

4 Σκουπιζόμαστε. Αν είναι κορίτσι σκουπίζεται από εμπρός προς τα πίσω. Αν είναι αγόρι σκουπίζει το πέος του όταν έχει ουρήσει, αν έχει αφοδεύσει σκουπίζεται με φορά προς τα πίσω. Στην αρχή θα χρειαστεί βοήθεια στο σκούπισμα.

5 Ανοίγουμε τη βρύση, βάζουμε κρεμοσάπουνο στα χέρια, τρίβουμε και πλένουμε καλά τα χέρια. Κλείνουμε τη βρύση και σκουπίζουμε καλά τα χέρια.

6 Βγαίνουμε από την τουαλέτα και κλείνουμε το φως και την πόρτα.

Πώς να το εκπαιδεύσετε


1 Φροντίστε να είστε κοντά του στην αρχή αλλά όχι μέσα στην τουαλέτα.


Το γεγονός ότι ένα παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό ή ότι εργάζεστε δεν σημαίνει ότι το παιδί θα πηγαίνει εντελώς μόνο του, χωρίς βοήθεια, στην τουαλέτα στην αρχή. Φροντίστε να είστε από έξω και να θυμίζετε τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσει.

2 Αν κάνει μόνο τσίτσα στην τουαλέτα κι όχι κακά. Εξετάστε τα ενδεχόμενα:


α) Να είναι ψηλή η τουαλέτα και να φοβάται να καθίσει επειδή θα χάσει την ισορροπία του. Αγοράστε ένα σκαλοπατάκι όπου θα μπορεί να ανεβαίνει και να πατάει σταθερά τα ποδαράκια του. Αγοράστε επίσης το ειδικό στεφάνι για την τουαλέτα ώστε να κάθεται σωστά και να μη φοβάται ότι θα πέσει μέσα! Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να κρατηθεί από κάπου καλά για να νιώθει σταθερό και ασφαλές.

β) Μήπως έχει δυσκοιλιότητα. Αν το να πηγαίνει στο μπάνιο το έκανε να πονάει, προφανώς θα φοβήθηκε ή διστάζει να ξαναπάει. Στην περίπτωση αυτή μιλήστε με τον παιδίατρο για το πώς να το βοηθήσετε.

γ) Μήπως το μεγαλύτερο αδελφάκι του το έχει τρομοκρατήσει ότι υπάρχει κάποιο «τέρας» εκεί κάτω. Τα μεγαλύτερα αδέρφια συχνά χαίρονται να τρομοκρατούν τα ανυποψίαστα μικρότερα αδερφάκια τους με κάτι τέτοιο. Εξηγήστε του ακριβώς που πάει η... παραγωγή του.

3 Αν δεν πατάει το καζανάκι

Κάποια παιδάκια μπορεί να βρίσκουν το καζανάκι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, κάποια άλλα όμως πανικοβάλλονται με τη διαδικασία. Επίσης, ο θόρυβος που κάνει ένα καζανάκι τα φοβίζει και νομίζουν ότι μπορεί το νερό που τρέχει να παρασύρει κι αυτά μαζί του! Τέλος, μπορεί το μπουτόν να είναι πολύ σκληρό και να μην έχει τη δύναμη να το πατήσει εύκολα. Κάντε το εξής τρικ: ρίξτε ένα χρωματιστό απολυμαντικό στο καζανάκι ώστε κάθε φορά που το πατά να βλέπει το χρωματισμένο νερό. Εάν το μπουτόν είναι σκληρό κάντε απλώς λίγη υπομονή. Εξηγήστε του όμως ότι αν καταφέρει και πατήσει το κουμπί από το καζανάκι σημαίνει ότι δυνάμωσε και μεγάλωσε! Πείτε του «τι δυνατός που είσαι, πόση δύναμη έχεις, μπράβο!». Θα διαπιστώσετε ότι τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσει.

4 Αν θέλει συνεχώς την παρουσία σας στην τουαλέτα

Εάν το παιδί γενικά έχει μάθει να είστε συνεχώς κοντά του, να του πλένετε εσείς τα χεράκια (π.χ. για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στην... καταπολέμηση των μικροβίων) ή να το καθαρίζετε, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να μην το βοηθάτε να αυτονομηθεί. Διαφορετικά μπορεί να απαιτεί το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Είναι σημαντικός ο τρόπος που διαχειρίζεστε εσείς την κατάσταση. Αφού του εξηγήσετε ποια είναι η διαδικασία της τουαλέτας, επιμείνετε στο ότι δεν μπαίνει κανείς άλλος στο χώρο εκτός από το ίδιο το παιδί. Αν θέλει μπορεί να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για να νιώθει καλύτερα ή να τραγουδάτε μαζί το αγαπημένο του τραγούδι, ενώ εσείς είστε έξω από την τουαλέτα και σε κάποιον άλλον χώρο του σπιτιού. Εξηγήστε του ότι η ώρα που αφιερώνει στην τουαλέτα είναι προσωπική.

5 Μην το κάνετε μεγάλο θέμα

Το ότι καταφέρνει να αφοδεύει μόνο του στην τουαλέτα δεν χρειάζεται να το κάνετε πολύ μεγάλο θέμα. Εξηγήστε του ότι είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία.

6 Ωστόσο μην ξεχνάτε την επιβράβευση

Κάθε φορά που πετυχαίνει τον στόχο του και ακολουθεί τη σωστή διαδικασία επιβραβεύετε το – όχι απαραίτητα με κάποιο γλυκό τρόφιμο.

7 Να περιμένετε κάποια «ατυχήματα»

Να θυμάστε πως ακόμα κι όταν το παιδί έχει εκπαιδευτεί πλήρως στη χρήση τουαλέτας ατυχήματα μπορεί να συμβούν όταν:
  • Είναι ενθουσιασμένο
  • Φοβισμένο
  • Απορροφημένο από το παιχνίδι
  • Έχει ξυπνήσει από άσχημο όνειρο
  • Απέκτησε αδελφάκι
  • Μετακομίσατε ή έγινε κάποια άλλη, μεγάλη αλλαγή, ή ξεκίνησε το σχολείο.

Είναι φυσιολογικά και δεν πρέπει να το κάνετε μεγάλο θέμα. Επίσης, να αναμένετε να κάνει λάθη, ειδικά στην αρχή. Μη θυμώνετε και μην το μαλώνετε γιατί αυτό θα κάνει τη διαδικασία να διαρκέσει περισσότερο. Αν αρνείται να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, μάλλον σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα. Εάν επαναλαμβάνονται χωρίς αιτία τα λάθη και τα ατυχήματα, διερευνήστε το με τον παιδίατρό σας ή με έναν ψυχολόγο.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132