Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Προστέθηκε την: 13/5/2016Με αφορμή την 15η Μαίου που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας ας δούμε τι είναι η οικογενειακή συστημική θεραπεία και πώς μπορείτε να αποκαταστήσετε τις οικογενειακές σας σχέσεις, να ξεπεράσετε οικογενειακά προβλήματα ή να στηρίξετε το παιδί σας σε κάποια δύσκολη μετάβαση ή αλλαγή στη ζωή του.

Τι ειναι η οικογενειακή συστημική θεραπεία;

Η οικογενειακή συστημική θεραπεία αποτελεί μια προσέγγιση της ψυχοθεραπείας που στοχεύει στην κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων και προβλημάτων , στη διαχείριση των δυσλειτουργιών που προκύπτουν μέσα από αυτές , αλλά και στην ανάδειξη της δύναμης και των υγιών δυνατοτήτων του ατόμου. Εστιάζει στα «συστήματα» που δημιουργεί και μέσα στα οποία ζει το άτομο, τα συστήματα σχέσεων δηλαδή, και υποστηρίζει ότι κάθε τέτοιο σύστημα απαιτεί μια ισορροπία. Σύμφωνα με τη συστημική θεραπεία τα μέλη ενός συστήματος όπως η οικογένεια (ή μια ομάδα, μια τάξη, μια επιχείρηση) βρίσκονται σε μια συνεχή δυναμική αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του ενός να επηρεάζει και να επηρεάζεται από τη συμπεριφορά των υπολοίπων. Kάθε αλλαγή μέσα σ’ ένα σύστημα προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα και σε καθένα από τα μέρη του ξεχωριστά.

Πότε χρειάζεστε οικογενειακή συστημική θεραπεία

Κυρίως όταν συμβαίνουν αλλαγές στη ζωή της οικογένειας αλλά και περίοδοι κρίσης όπως:
  • Μετάβαση και αλλαγές στη ζωή της οικογένειας όπως η γέννηση παιδιών, η εφηβεία, η οικονομική κρίση, μετακόμιση, η ενηλικίωση των παιδιών κ.λπ.
  • Αλλαγές στη δομή της οικογένειας: διαζύγιο, η απώλεια ενός γονιού ή γονιών, νέος γάμος κάποιου γονέα κλπ.
  • Προβλήματα στην οικογένεια: όπως εξωσυζυγική σχέση και απιστία, δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, καυγάδες μεταξύ των μελών της οικογένειας κλπ
  • Ψυχολογικά ή ψυχοσωματικά συμπτώματα ενός ή περισσότερων μελών της, όπως φοβίες, κρίσεις πανικού, άγχος κ.λπ.
Πώς εφαρμόζεται η οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεία

Η οικογενειακή συστημική θεραπεία μπορεί βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ τους και να αναζητήσει νέους τρόπους επικοινωνίας και σχέσης μεταξύ τους, πιο λειτουργικούς. Το άτομο προσεγγίζεται ολιστικά, επειδή ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει κάτι στην πραγματικότητα σημαίνει ότι εκφράζει τη δυσλειτουργία των σχέσεων της οικογένειας και αποτελεί ένδειξη της δυσκολίας της οικογένειας να προσαρμοστεί στην αλλαγή. Έτσι λοιπόν στόχος της θεραπευτικής παρέμβασης δεν είναι μόνον το ίδιο το άτομο π.χ. το παιδί αλλά και το σύνολο στο οποίο ανήκει πχ. οικογένεια. Μπορεί να ακολουθηθεί θεραπεία με ολόκληρη την οικογένεια, με το ζευγάρι ή ατομική θεραπεία.
Επίσης, στη θεραπεία του ζευγαριού ένας ακόμη στόχος είναι και η στήριξη της θεραπείας του παιδιού, εάν το παιδί περνάει μια περίοδο κρίσης.
Η θεραπευτική παρέμβαση στηρίζεται στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης,προσεγγίζει τα υπαρξιακά ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης και ενισχύει το «χτίσιμο» λειτουργικών σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι, στην οικογένεια και ανάμεσα στα άτομα.

Πηγή: Οικογενειακή - συστημική θεραπεία, Βασικές προσεγγίσεις, θεωρητικές θέσεις και πρακτική εφαρμογή, των: Βασιλική Παπαδιώτη - Αθανασίου, Λία Σοφτά – Nall, εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα.


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132