Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΔΙΑΖΥΓΙΟ: ΟΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Προστέθηκε την: 26/4/2016Το να στρέφει ένας γονέας το παιδί εναντίον του άλλου γονέα είναι σαν να το στρέφει κατά του ίδιου του εαυτού. Με αφορμή την 25η Απριλίου, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γονικής Αποξένωσης, μάθετε πώς το διαζύγιο μπορεί να αποξενώσει το παιδί από τους γονείς και τί είναι το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης.

Τί είναι το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης

Tο Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης παρατηρείται όταν τα παιδιά δεν θέλουν να έχουν επαφή με κάποιον από τους δύο γονείς. Αυτό εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά χωρισμένων γονέων,και ύστερα από ένα συγκρουσιακό διαζύγιο. Οι γονείς μεταφέρουν θυμό και επιθετικότητα που έχουν προς τον πρώην σύντροφο προς στο παιδί με αποτέλεσμα να αποτελεί συναισθηματικό βιασμό για εκείνο.
.

Πώς εκδηλώνεται το σύνδρομο
Συνήθως το παιδί υιοθετεί τη συμπεριφορά που αναπτύσσει ο γονιός που έχει την επιμέλεια από φόβο μερικές φορές μην προκαλέσει την οργή του. Επίσης, η εικόνα του απόντος γονιού αλλοιώνεται από τον παρόντα γονέα στο παιδί με ψεύτικες αναμνήσεις με στόχο πάντα να υπονομεύσει τον άλλο γονέα και να τον «ρίξει» στα μάτια του παιδιού. Έχουν μάλιστα αναφερθεί πολλές περιπτώσεις όπου ο ένας γονιός έχει κατηγορήσει τον άλλον για σεξουαλική κακοποίηση και το παιδί το πιστεύει, χωρίς να έχει γίνει. Έτσι το παιδί παρουσιάζει τις εξής συμπεριφορές:

* Αδιαφορεί
προς τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια: Δεν θέλει να του μιλήσει στο τηλέφωνο, κλαίει ή τον διώχνει όποτε τον βλέπει, κλείνεται στο δωμάτιό του, δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα ή εντολή του.

* Είναι εχθρικό απέναντί του: Απεχθάνεται την παρουσία του, εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά, κυρίως λεκτική.

* Έχει άγχος και νευρικότητα: Φοβάται να εκδηλώσει τα συναισθήματά του στον γονιό κάτι που του δημιουργεί νευρικότητα και άγχος ενώ αισθάνεται αρκετές ενοχές απέναντί του.

* Μακροπρόθεσμα παρουσιάζει κατάθλιψη.

* Γενικά τα παιδιά που έχουν σύνδρομο γονεΐκής αποξένωσης έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και παρουσιάζουν πολλές ψυχοσωματικές διαταραχές. Εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες, ανασφάλεια καθώς και προβλήματα στη σύναψη υγιών σχέσεων.Πώς μπορεί να θεραπευτεί

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να θεραπευτεί το σύνδρομο αυτό επειδή η ζημιά που γίνεται στο παιδί είναι ανεπανόρθωτη. Ωστόσο μπορεί να βοηθήσουν και αυτά:

* Η συμβουλευτική γονέων ή η ατομική ψυχοθεραπεία του γονέα.

* Η στήριξη και από τους δύο γονείς προς το παιδί.

* Η παρακολούθηση του παιδιού από ειδικό παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132