Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΣΑΣ ΑΤΟΜΟΥ

Προστέθηκε την: 26/4/2016Η απώλεια αποτελεί μέρος της ζωής. Ο κάθε άνθρωπος ωστόσο αντιδρά στην απώλεια με τον δικό του τρόπο. Μάθετε πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την απώλεια ενός αγαπημένου σας ατόμου.

Τα πέντε στάδια
Το να μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει τη θλίψη που βιώνει για το χαμό κάποιου αγαπημένου του προσώπου είναι πολύ δύσκολο. Τα πέντε στάδια του πένθους ,οι συναισθηματικές δηλαδή φάσεις που συνήθως περνάει κάθε άνθρωπος μετά από μία απώλεια είναι:

* Άρνηση: Σε αυτο το στάδιο το άτομο αρνείται την απώλεια και το τέλος. Λειτουργεί και ως μηχανισμός άμυνας για να προστατευτεί το άτομο από το άγχος και το σοκ.

* Θυμός: Το άτομο επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους, θυμώνει με όλους, μαλώνει με τους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά του. Επίσης πολύ συχνά αναρρωτιέται «γιατί εκείνος κι όχι εγώ;».

* Διαπραγμάτευση:
Στο στάδιο αυτό προσπαθεί να βρει λύσεις και να εκλογικεύσει την απώλεια

* Ενοχές: σκέφτεται ενοχικά για τον ίδιο, ρίχνει την ευθύνη στον εαυτό του, σκέφτεται αν πήρε τις σωστές αποφάσεις και το τι θα μπορούσε να κάνει για να αποφύγει την απώλεια.

* Θλίψη: Το άτομο συνειδητοποιεί την απώλεια, αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του όπως θλίψη, πόνο, στεναχώρια, φόβο, αβεβαιότητα.

*Αποδοχή:
Το άτομο αποδέχεται την απώλεια και αποφασίζει να κάνει κάτι διαφορετικό για να αλλάξει την κατάσταση.

Τι να κάνετε να ξεπεράσετε την απώλεια ενός αγαπημένου ατόμου

1 Θρηνήστε

Προσπαθώντας να αποφύγετε τα συναισθήματα της θλίψης και της απώλειας απλά παρατείνετε τη διαδικασία του θρήνου. Πάρτε το χρόνο σας και θρηνήστε. Δεν είναι ντροπή να κλάψετε, να φωνάξετε, να θρηνήσετε το άτομο που έφυγε από τη ζωή σας. Εκφράστε τα συναισθήματά σας ελεύθερα και αβίαστα. Μην τα εμποδίζετε για να δείξετε «αξιοπρέπεια» την ώρα του θρήνου.

2 Μην επιτρέπετε την κριτική των άλλων
Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει ελεύθερα να κάνει αυτό που θέλει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε θυμωμένοι, να θέλετε να φωνάξετε, να κλάψετε ή και να μην κλάψετε. Εξίσου φυσιολογικό είναι αν θέλετε να γελάσετε και να απελευθερωθείτε εσείς όταν νιώσετε ότι είστε έτοιμοι. Μην αφήνετε τους άλλους να σας υποδεικνύουν τί πρέπει να κάνετε και πότε έχει έρθει η ώρα να το ξεπεράσετε.

3 Μιλήστε για το πώς νιώθετε
Είτε αισθάνεστε ενοχές, είτε θυμό, είτε θλίψη, κ.λπ. Είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για την απώλεια με ανθρώπους που μπορούν να σας ακούσουν και να σεβαστούν αυτό που περνάτε.

4 Επιτρέψτε να σας βοηθήσουν
Μπορεί να έχετε την επιθυμία να μείνετε μόνοι αλλά καλό είναι να μην απομονώνεστε. Επιτρέψτε σε κοντινούς σας φίλους να σας στηρίξουν και να σας βοηθήσουν να περάσετε αυτό το δύσκολο στάδιο.

5 Μην πιέζετε τον εαυτό σας
Μην έχετε παράλογες απαιτήσεις και μην πιέζεστε να κάνετε πράγματα που δεν μπορείτε. Από την άλλη όμως μην αφήνετε την αρνητική σας διάθεση να σας εμποδίζει να κάνετε οτιδήποτε. Νικήστε την αδράνειά σας και θα διαπιστώσετε ότι κάποιες ασχολίες θα σας βοηθήσουν να ξεχαστείτε.

6 Μιλήστε με έναν ψυχολόγο
Το να βρείτε την καλύτερη υποστήριξη που χρειάζεστε για τον εαυτό σας και να λάβετε την καλύτερη δυνατή βοήθεια είναι αναγκαίο για να προχωρήσετε. Συνήθως οι φίλοι μας θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να απενοχοποιηθείτε, να αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε τα στάδια του πένθους.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το θάνατο

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132