Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ;

Προστέθηκε την: 26/4/2016Η άφιξη ενός άλλου παιδιού στην οικογένεια απαιτεί διαφορετική προετοιμασία από αυτή που έγινε για το πρώτο παιδί. Η άφιξη του πρώτου προΰποθέτει αλλαγές σε ό,τι αφορά στο ζευγάρι και στον τρόπο ζωής του ενώ η άφιξη ενός δεύτερου παιδιού απαιτεί μία οικογενειακή προετοιμασία, επειδή το πρώτο παιδί θα χρειαστεί να μοιραστεί το χρόνο των γονιών του με το αδελφάκι του. Δείτε, λοιπόν, πώς θα προετοιμάσετε το παιδί για το νέο αδελφάκι που έρχεται.

Πώς να το προετοιμάσετε


Εξηγήστε στο παιδί τί θα συμβεί όταν έρθει το νέο μωρό, όλη τη διαδικασία και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές πριν από την άφιξη του νέου μωρού. Αν το παιδί πρέπει να αλλάξει δωμάτιο, προσπαθήστε να κάνετε τη μετακόμιση πολύ πριν εγκατασταθεί το νεογέννητο στο δωμάτιο.

Δίνετε προσοχή στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να μην μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά επειδή δεν επιτρέπονται τα βάρη αλλά μπορείτε να το χαιδέψετε, να παίξετε μαζί του, να περάσετε δημιουργικές ώρες μαζί.

Καθησυχάστε τις ανησυχίες του. Οι σωματικές αλλαγές της μαμάς, η πρωινή αδιαθεσία της κλπ. μπορέι να ανησυχούν το παιδί. Εξηγήστε του ότι όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Επίσης, για να μη συνδέσει τις επισκέψεις σας στο γιατρό με κάποια ασθένεια πάρτε το παιδί σας μαζί στον υπέρηχο και αφήστε το να έχει εικόνα και να ακούσει το ήχο της καρδιάς του μωρού.

Μην του πείτε ότι το μωρό θα είναι η παρέα του στο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να απογοητεύσει το παιδί αν του δώσετε την εντύπωση ότι θα είναι ο ιδανικός σύντροφος για το παιχνίδι.

Διαβάστε του παραμύθια ή ιστορίες που αναφέρουν για νέα μέλη στην οικογένεια. Δημιουργήστε συσχετισμούς ώστε το παιδί να καταλάβει τι θα συμβεί, να εκφραστεί και να προετοιμαστεί για την άφιξη του μωρού.

Μετά τη γέννηση του μωρού


Αυξήστε την προσοχή σας προς το μεγαλύτερο παιδί και αφουγκραστείτε τις ανάγκες του.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις ίδιες συνήθειες μαζί του: διαβάζετε ιστορίες, νανουρίστε το στην αγκαλιά σας, παίξτε μαζί του.

Ετοιμάστε ένα δώρο εκ μέρους του μωρού και δώστε το όταν επιστρέψετε από το μαιευτήριο.

Μην το εμποδίζετε να έρθει σε επαφή με το μωρό. Αφήστε το να το χαιδέψει, να το φιλήσει κ.λπ.

Ορίστε το ως βοηθό σας. Ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει στις δουλειές που έχουν σχέση με το μωρό (π.χ. να φέρει την πιπίλα, τις πάνες κ.λπ.).

Αφιερώστε κάποιες στιγμές αποκλειστικά δικές του όπως μία έξοδος, ένα γεύμα έξω κ.λπ.

Αφήστε το να σας μιμηθεί. Αγοράστε του ένα καροτσάκι και μία κούκλα μωρό για να κάνει ό,τι και εσείς.

Μιλάτε του για τη δική του γέννηση, δείξτε του φωτογραφίες, βίντεο με το ίδιο. Θα αντισταθμίσει την παλινδρόμηση και τον παλιμπεδισμό και θα το βοηθήσει να αντιληφθεί ότι μεγάλωσε και κάνει πολλά πράγματα πια.

Αν η συμπεριφορά του παιδιού αλλάζει


Το παιδί βλέποντας το νεογέννητο υιοθετεί συμπεριφορές παρόμοιες με του μωρού για να εισπράξει όλη την προσοχή των γύρω του. Αυτές οι «παλινδρομήσεις» του παιδιού σας είναι ο τρόπος του να σας εκφράσει το άγχος του για το νέο του ρόλο στην οικογένεια. Συνήθως ένα παιδί παλινδρομεί όταν:

Αρνείται να ντυθεί.

Πιπιλάει το δάκτυλό του ή ζητάει πιπίλα.

Θέλει να φορέσει ξανά πάνα.

Μιλάει σαν μωρό.

Βρέχεται πάνω του ή στο κρεβάτι του.

Θέλει να πιει από το μπιμπερό/να θηλάσει/να το ταίσετε.

Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι παροδικές και δεν θα πρέπει να υποκύψετε σε αυτές τις απαιτήσεις. Επιπλέον το παιδί μπορεί να εμφανίσει ζήλια και επιθετικότητα στο νέο του αδελφάκι, παρόλη την προετοιμασία που κάνατε. Αποφύγετε να το τιμωρήσετε, να το απομονώσετε στο δώματιό του, να του πείτε ότι δεν είναι «καλό παιδί» κ.λπ. Αυτές οι ενέργειες από μέρους σας το μόνο που θα καταφέρουν είναι να προκαλέσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις από το παιδί και να του δώσουν έναν πραγματικό λόγο να ζηλέψει πάρα πολύ. Δείξτε κατανόηση και αγάπη, μην απαιτείτε να έχει άψογη συμπεριφορά, ακούστε τις ανάγκες του και πάρτε το αγκαλιά. Προσπαθήσετε να καταλάβετε τα συναισθήματα του πρώτου σας παιδιού, γιατί δεν είναι εύκολο να δεχθεί ότι θα μοιράζεται από εδώ και στο εξής το ενδιαφέρον σας με το αδελφάκι του.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132