Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΟΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑ;

Προστέθηκε την: 4/4/2016Φωνές, σωματική βία, καλοπιάσματα, απαγορεύσεις, μέχρι να το απομονώσετε στο δωμάτιό του για λίγο. Έχει τελικά η τιμωρία αποτέλεσμα και ποια τιμωρία είναι η σωστή τιμωρία;

Έχει η τιμωρία αποτέλεσμα;

Ας ξεκινήσουμε με μια διόρθωση της λέξης «τιμωρία» και ας την αντικαταστήσουμε με τον όρο «φυσική συνέπεια». Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει το παιδί είναι ότι για κάθε του πράξη υπάρχει μια φυσική συνέπεια, όχι απαραίτητα ότι το περιμένει μία τιμωρία. Για παράδειγμα αν σπάσει κάτι θα πρέπει να το κολλήσει, αν λερώσει το τραπέζι θα πρέπει να το καθαρίσει, αν κτυπήσει κάποιο παιδί θα χρειαστεί να του ζητήσει συγγνώμη κ.λπ. Με το να υπενθυμίζετε στα παιδιά τις συνέπειες των πράξεών τους αυτά αναλαμβάνουν την ευθύνη κατανοούν τα όρια και τους κανόνες και έτσι μπορούν να τους εφαρμόσουν.

Τι να κάνετε

1 Παραμείνετε ψύχραιμοι.


Ένα παιδί όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά ο βασικός του στόχος είναι να σας προκαλέσει, να αποσπάσει την προσοχή σας από ό,τι κι αν κάνετε για να ασχοληθείτε μαζί του περισσότερο χρόνο. Όταν αντιδράτε ψύχραιμα, χωρίς φωνές και γκρίνια, του δείχνετε την πραγματική σας δύναμη και το παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να σας κάνει ό,τι θέλει. Γι’ αυτό, μετρήσετε από μέσα σας ως το 20 και πάρτε βαθιές ανάσες προτού κάνετε οτιδήποτε.

2 Κατανοήστε ότι το νήπιο δεν μπορεί να δεχτεί εύκολα τα όρια.

Η πειθαρχία ενός παιδιού εξαρτάται και από το αναπτυξιακό ορόσημο που βρίσκεται το παιδί, το πόσο συναισθηματικά ώριμο είναι κ.λπ. Ένα παιδί 2-3 ετών δυσκολεύεται να δεχτεί τα όρια. Το να του δώσετε μία στο χεράκι «για να μην ξαναπιάσει την μπρίζα» δεν το βοηθάτε να καταλάβει ούτε να μάθει να αποδέχεται τα όρια. Όταν κάνουν κάτι επικίνδυνο ή ριψοκίνδυνο, χρειάζεται άμεσα να το διακόψετε και να του εξηγήσετε γιατί δεν είναι σωστό. Και ναι, χρειάζεται υπομονή επειδή θα χρειαστεί να το εξηγήσετε αρκετές φορές μέχρι να καταλάβει τι σημαίνει «όχι εκεί».

3 Μην το απειλείτε.

Οι απειλές δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αντίθετα εντείνουν την κακή συμπεριφορά του παιδιού. Όταν το παιδί αντιδρά και σας αντιμιλά συγκρατήστε το θυμό σας και αγνοήστε το για λίγο δίνοντάς του τον χρόνο να ηρεμήσει. Έπειτα εξηγήστε του ήρεμα γιατί δεν πρέπει να φέρεται με κακό τρόπο.

4 Μη βάζετε παράλογες τιμωρίες.

Βάζετε τιμωρίες οι οποίες έχουν λογική σχέση με το παράπτωμά του, διαφορετικά το παιδί θα εκλαμβάνει την τιμωρία σαν εκδίκηση.

5 Όχι στη σωματική τιμωρία.

Το ξύλο στην ουσία καταστρέφει η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους. Δημιουργεί ψυχικά τραύματα στα παιδιά που μπορεί να διαρκέσουν για πάντα, τα παιδιά γίνονται πιο ντροπαλά, φοβισμένα και συνεσταλμένα ή πιο ατίθασα και επιθετικά. Γενικά το ξύλο μαθαίνει στα παιδιά τι δεν πρέπει να κάνουν επειδή θυμώνει ο μπαμπάς ή η μαμά κι όχι γιατί δεν πρέπει να το κάνουν. (Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και νόμος από το 2007, ο Ν. 3500/06, ο οποίος με το άρθρο 4 απαγορεύει την άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανηλίκου ως μέσο σωφρονισμού στο πλαίσιο της ανατροφής. )

Διαβάστε: Γιατί το «Ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο;»


7 Μην το στέλνετε στο δώματιό του.

Οι σύγχρονες έρευνες θεωρούν την απομόνωση ως μορφή τιμωρίας λανθασμένη τακτική. Και αυτό γιατί τα παιδιά συνδέεουν τη μοναχικότητα με την τιμωρία.

8 Βάλτε όρια: αυτό λειτουργεί καλύτερα από την τιμωρία!

Ένα παιδί χωρίς όρια συνήθως νιώθει ανασφάλεια, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στους στόχους του και στην ενήλικη ζωή του βιώνει απόρριψη και αποτυχίες. Θέτετε σαφείς κανόνες και περιορισμούς πριν συμβούν τα γεγονότα και φροντίζετε πάντα να τους τηρείτε και εσείς. Όταν τα όρια είναι ξεκάθαρα τότε το παιδί αποκτά υπευθυνότητα, χτίζει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ωριμάζει μέσα από συνθήκες αυτονομίας και ανεξαρτησίας που οι ίδιοι οι γονείς του έχουν προσφέρει και έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τους κοινωνικούς κανόνες αργότερα. Για να βάλετε όρια θα χρειαστεί να είστε οπλισμένοι με αρκετή υπομονή, να είστε σταθεροί σε ό,τι λέτε και κάνετε και να θυμάστε πως δεν είναι οι τιμωρίες που μπορούν να πειθαρχήσουν τα παιδιά αλλά η δική σας στάση που θα επαναλαμβάνει τα όρια και τους κανόνες ξανά και ξανά. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως μια καλή συνήθεια κτίζεται μόνο με την επανάληψη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132