Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ;

Προστέθηκε την: 1/4/2016Μπορεί για τους μεγάλους το ψέμα να είναι μια κακή συνήθεια όμως για ένα μικρό παιδί αποτελεί ένδειξη ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Είναι πολύ φυσιολογικό όταν ένα μικρό παιδί λέει ψέματα επειδή δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και ποια συμπεριφορά είναι κοινωνικά αποδεκτή ή μη αποδεκτή. Στην πραγματικότητα όταν ένα μικρό παιδί λέει ψέματα μπορεί να είναι σημάδι υψηλού IQ ή φυσιολογικής ανάπτυξης. Επιπλέον, το ψέμα μπορεί να συνδέεται με καλές κοινωνικές δεξιότητες αργότερα στην εφηβεία. Φυσικά, δεν είναι όλα τα ψέματα ίδια. Μάθετε τα ηλικιακά στάδια του ψέματος.

Μέχρι 2 ετών
Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αρνούνται ότι έχουν κάνει κάτι ή λένε ψέματα για να κερδίσουν κάτι. Κάθε φορά που μία από τις βασικές τους ανάγκες για ασφάλεια, στοργή ή παιχνίδι παρεμποδίζεται, εκείνο αντιδρά αυθόρμητα για να πετύχει το στόχο του.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας
Η εποχή του «ψέματος» έρχεται στα παιδιά ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της λεκτικής τους ικανότητας. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας λένε απίθανες ιστορίες. Ωστόσο δεν είναι πραγματικά ψέματα. Αν ένα παιδί φαίνεται ευτυχισμένο και έχει ρεαλιστικές σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τις φανταστικές ιστορίες του. Να θυμάστε ότι αυτό που φαίνεται αλλόκοτο στους ενήλικες μπορεί απλά να είναι ο τρόπος ενός παιδιού να επεξεργαστεί νέες ιδέες.

Παιδιά στο δημοτικό

Πολλές φορές τα παιδιά σε αυτή την ηλικία κάνουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα: αποκτούν την ικανότητα να πουν ένα «λευκό»ψέμα, κάτι που ωφελεί κάποιον άλλο ή αποφεύγει να πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου. Αυτό δείχνει ένα κομμάτι της κοινωνικής συνείδησης και ευαισθησίας. Αλλά επίσης τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να πουν ψέματα επειδή φοβούνται να μην σας απογοητεύσουν ή να μην τιμωρηθούν. Επιπλέον, λένε ψέματα όταν θέλουν να αντιδράσουν απέναντι στα υπερβολικά «όχι» που πιθανόν λαμβάνουν στο σπίτι ή στο σχολείο. Πριν στείλετε το παιδί σας στο δωμάτιό του προσπαθήστε να ανακαλύψει τι το οδήγησε να πει ψέματα.

Στην εφηβεία

Στην εφηβεία τα παιδιά λένε ψέματα έχοντας απόλυτη συνείδηση και κίνητρο. Στην ηλικία αυτή τα ψέματα συνήθως σχετίζονται με την ανάγκη των εφήβων να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποστασιοποιηθούν από την εποπτεία των γονέων τους. Αλλά οι έφηβοι είναι ικανοί επίσης να αποσιωπήσουν λεπτομέρειες από την ζωή τους. Αυτή η μυστικότητα δεν είναι ανεντιμότητα ή ένα σημάδι ότι το παιδί σας κάνει κάτι λάθος. Στην πραγματικότητα, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ωριμότητα τους. Τα παιδιά που λένε τα πάντα στους γονείς τους στην ηλικία των δεκατριών ή δεκατεσσάρων δεν μεγαλώνουν.

Τι να κάνετε όταν ένα παιδί σας λέει ψέματα

Προσπαθείτε να κατανοείτε τι οδηγεί το παιδί στο να πει ένα ψέμα.

Διερευνήστε τα κίνητρά του και βοηθήστε το να καταλάβει τους λόγους που καταφεύγει στο ψέμα.

Αποφύγετε τις τιμωρίες και με υπομονή και επιμονή διδάξτε του την αξία της ειλικρίνειας.

Μη λέτε ψέματα καθώς αποτελείτε πρότυπα προς μίμηση. Ακόμη και τα αθώα ψέματα που λέτε, δίνουν το κακό παράδειγμα στο παιδί, γιατί δεν μπορεί να διαχωρίσει τι είναι αθώο και τι σοβαρό ψέμα.

Επιβραβεύστε το όταν λέει την αλήθεια, ακόμη κι αν είναι κάτι που δεν θέλατε ν’ ακούσετε.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132