Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

10 ΕΥΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ

Προστέθηκε την: 29/3/2016Δεν είναι αρκετό ένα «ευχαριστώ» και ένα «παρακαλώ». Χρειάζονται περισσότερες δεξιότητες να μάθουν τα παιδιά για να είναι ευγενικά και να συναναστρέφονται ουσιαστικά με τους γύρω τους.

Στα παιδιά αρέσει να βοηθούν τους άλλους αρχικά επειδή αυτό τους βοηθά να πάρουν αυτό που θέλουν. Στη συνέχεια, το κάνουν επειδή παίρνουν τον έπαινο. Τέλος, αρχίζουν να προβλέπουν τις ανάγκες των άλλων και προσφέρουν στους δικούς τους ανθρώπους. Δοκιμάσετε μερικούς από αυτούς τους απλούς και εύκολους τρόπους για να μάθετε στα παιδιά να είναι ευγενικά.

1 Ξεκινήστε από τα βασικά


Εξηγήστε στο παιδί σας πως κάθε φορά που συναντά τους φίλους και συγγενείς, θα πρέπει να τους χαιρετάει. Αυτή η συζήτηση καλό θα ήταν να γίνεται όταν είστε «τετ α τετ» με το παιδί και όχι όταν οι φίλοι και συγγενείς είναι παρόντες, γιατί αυτό φέρνει το παιδί σε αμηχανία και σίγουρα δε φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2 Λέτε συχνά «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»

Από μικρή ηλικία επαναλαμβάνετε τη λέξη «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» όχι μόνο με τους ξένους αλλά και μέσα στην οικογένεια.

3 Επιπλήξτε το ευγενικά

Εάν έκανε κάτι αγενές πείτε του «Αυτό δεν ήταν ευγενικό» αντί «αυτό δεν ήταν σωστό» όταν είστε οι δύο σας.

4 Κάντε μια καλή πράξη


Όταν ένας φίλος σας αρρωστήσει ή μια οικογένεια στην γειτονιά περνάει δύσκολες στιγμές, οι μεγάλοι ξέρουν τι να κάνουν. Στέλνουν λουλούδια, φτιάχνουν φαγητό, συλλέγουν τρόφιμα και ρούχα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε μια καλή πράξη: να πακετάρουν τα τρόφιμα, να φτιάξουν ένα μπουκέτο με λουλούδια και να έρθουν μαζί σας όταν τα προσφέρετε.

5 Ενθαρρύνετέ το να μοιράζεται

Διδάξτε τα παιδιά σας να μοιράζονται τα πράγματά τους. Όταν π.χ. η τριανταφυλλιά σας έχει ανθίσει κόψτε λίγα λουλούδια και προτρέψτε το παιδί σας να τα προσφέρει στη δασκάλα του. Έχει πολλά παιχνίδια; Προτείνετέ του να χαρίσει μερικά σε κάποια παιδιά που τα χρειάζονται.

6 Διδάξτε το σεβασμό στο περιβάλλον

Μην πετάτε σκουπίδια. Ακόμη κι αν κάτι πέσει κατά λάθος, σκύψτε να το πάρετε. Το ίδιο ζητήστε κι από τα παιδιά. Επίσης φροντίστε να ανακυκλώνετε μαζί με τα παιδιά τα σκουπίδια.

7 Δείτε τη διαφορετική όψη της καθημερινότητας

Κόψτε άρθρα εφημερίδων για ομάδες ανθρώπων που προσφέρθηκαν εθελοντικά να χτίσουν τα σπίτια ή να συλλέξουν ρούχα μετά από μια φυσική καταστροφή ή να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Αυτό κάνει τα παιδιά να αισθανθούν καλύτερα για τον κόσμο στον οποίο ζουν, αλλά και τα βοηθά να σκεφτούν πιο δημιουργικά με τρόπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

8 Μην επικρίνετε τις προσπάθειές τους.

Ναι, μπορείτε να τακτοποίησετε τα ρούχα καλύτερα, να ρίξετε το γάλα χωρίς να χυθεί αλλά αν κριτικάρετε το πόσο αδέξια είναι μειώνονται οι πιθανότητες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τα παιδιά θέλουν να βοηθήσουν, να μαγειρέψουν, να πλύνουν το αυτοκίνητο ή τα πιάτα, και, σίγουρα, θα το κάνουν πιο αργά και ατελώς στην αρχή. Δεν πειράζει.

9 Χαμογελάστε σε έναν ξένο

Αν διασταυρωθείτε με έναν ξένο χαμογελάστε του. Αν ο γείτονάς σας έχει φύγει για λίγες μέρες ρωτήστε τον αν όλα πήγαν καλά. Είναι ένας φίλος σας στεναχωρεμένος; Αγκαλιάστε τον. Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση στα παιδιά σας και εμπνεύστε τα να ενδιαφέρονται για τους άλλους.

10 Δείξτε τους τρόπους καλής συμπεριφοράς

Κάθε φορά που τρώτε υπενθυμίζετέ τους: «τρώμε με το πιρούνι», «σκουπιζόμαστε με τη χαρτοπετσέτα» ή «βάζουμε το χέρι μπροστά όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε στον αγκώνα μας» κ.λπ. γιατί αποτελούν καλά εφόδια για την κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Συμβουλή: Η ευγένεια έχει τα όριά της

Μην πιέζετε ή ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγκαλιάζουν, να φιλούν, να δέχονται αγγίγματα στα σώματά τους ή ακόμη και να χαιρετούν ξένους ανθρώπους, όταν δείχνουν ότι δε θέλουν. Όταν το κάνετε, δίνετε το μήνυμα ότι είναι υποχρεωμένα να υπομένουν μια σωματική πράξη με την οποία δε νιώθουν άνετα. Επιπλέον μη μαθαίνετε στα παιδιά να είναι «ευγενικά» με ενήλικες που ζητούν να τους βοηθήσουν, όταν εσείς δεν είσαστε παρόντες ή δεν το γνωρίζετε. Μάθετε στα παιδιά ότι άλλο η ευγένεια κι άλλο η ασφάλεια.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια ΜητρομάραΊσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132