Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Το παιδί μου βάζει πράγματα στο στόμα, τι να κάνω;

 Πιπιλάει ακόμη το χέρι του, μασουλάει το μπουφάν του ή το μανίκι του, γλύφε...

10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

Προστέθηκε την: 24/3/2016Αν είστε γονείς και αναρωτιέστε θυμηθείτε τη δική σας παιδική ηλικία και τη σχέση με τα αδέλφια σας. Πόσες φορές είχατε «πλακωθεί» με τον αδελφό ή την αδελφή σας και πόσες φορές τα «ξαναβρήκατε»;

Τι να κάνετε


Χωρίστε τα αλλά μην τα απειλείτε

Εξηγήσετε τις επιπτώσεις των πράξεών τους χωρίς απειλές. Το κάθε παιδί καταλαβαίνει ότι με το να χτυπήσει το άλλο παιδί προκαλεί πόνο. Τονίστε ότι αυτή η συμπεριφορά (ξύλο και φωνές) είναι απαράδεκτη. Όμως φροντίστε κι εσείς με τη σειρά σας να μην συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο στα παιδιά ή να μη φωνάζετε το ζευγάρι μεταξύ σας.

Μην τα συγκρίνετε

Συμπεριφερθείτε το ίδιο στα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Μη λέτε «Εσύ είσαι μεγάλος ή εσύ είσαι μικρή, σταμάτα πρώτος», ενισχύει την πιθανότητα να εκπαιδεύετε «θύματα» και «θύτες».

Μην παίρνετε τη θέση του ενός παιδιού

Αυτό ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Μην επεμβαίνετε διαρκώς


Ένας στόχος του καυγά τους είναι να σας κάνουν να εμπλακείτε. Μην το κάνετε παρά μόνον όταν θεωρήσετε ότι είναι απαραίτητο.

Διδάξτε τους την ενσυναίσθηση

Μάθετε στα παιδιά να μπαίνουν στη θέση του άλλου ώστε να καταλαβαίνουν τις προθέσεις και να σέβονται τα συναισθήματά των άλλων.

Αφήστε τα να εκφραστούν

Το στερεότυπο της «ιδανικής οικογένειας» όπου απουσιάζουν τελείως οι καυγάδες, οδηγεί πολλούς γονείς στο να εμποδίζουν τα παιδιά τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ελεύθερα. Δείξτε τους αποδεκτούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων του θυμού, της ζήλιας ή της απογοήτευσης. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κακό που ζηλεύει, κακός είναι ενδεχομένως ο τρόπος με τον οποίο εξωτερικεύει τη ζήλια του.

Επαινείτε τη θετική συμπεριφορά

Μην εστιάζετε μόνο στην κακή.

Δίνετε απλές και συγκεκριμένες οδηγίες

Μην λέτε: «παίξτε όμορφα». Πείτε: «παίξτε χωρίς να φωνάζετε, μοιραστείτε τα παιχνίδια σας κ.λπ.».

Ανακαλύψτε τι κρύβεται πίσω από τον καυγά

Τα παιδιά καυγαδίζουν επειδή πιστεύουν πως μόνον όταν κερδίζεις είναι σημαντικά ή μήπως γιατί νιώθουν απογοήτευση και θέλουν να κάνουν και τον άλλο να νιώσει το ίδιο; Μήπως γιατί έτσι διασκεδάζουν, ή γιατί έτσι μαθαίνουν να διεκδικούν; Δεν είναι πάντα εύκολα να το ανακαλύψετε αλλά έχετε αυτές τις ερωτήσεις στο μυαλό σας όταν διερευνάτε τα αίτια του καυγά. Να θυμάστε πάντως ότι κάποιες φορές οι καυγάδες λειτουργούν και σαν παιχνίδι. Οπότε αφήστε τα να «παίξουν».Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132