Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ;

Προστέθηκε την: 18/3/2016Τι θέλετε να πετύχουν στη ζωή τα παιδιά σας; Να έχουν χρήματα, να έχουν φήμη ή να έχουν μια καλή δουλειά και σχέση; Η σίγουρη απάντηση είναι: «θέλω να είναι ευτυχισμένα.» Και μπορούν. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας ακολουθήστε αυτούς τους τρόπους για να το πετύχετε!

Προσφέρετέ τους αρκετό χρόνο για παιχνίδι
Ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Play αναφέρει πως όχι μόνο έχει μειωθεί ο χρόνος παιχνιδιού για τα παιδιά, αλλά αυτή η έλλειψη του παιχνιδιού επηρεάζει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, αυξάνοντας το άγχος, οδηγώντας σε κατάθλιψη και προβλήματα προσοχής και αυτοελέγχου. Δώστε τους χρόνο για παιχνίδι και παίξτε μαζί τους.

Διατηρήστε κάποιες παραδόσεις
Τα οικογενειακά γεύματα ή το να παίρνετε πρωινό μαζί τους, η διακόσμηση στις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα), τα γενέθλια ή οι γιορτές, σημαίνουν σταθερότητα και ασφάλεια για τα παιδιά, και ασφάλεια σημαίνει ευτυχία. Είναι τόσο απλό!

Επαινείτε την πρόσπαθειά τους όχι την εξυπνάδα τους
Ψυχολόγοι ανάλυσαν τις επιβραβεύσεις που έδιναν οι μαμάδες στα τρίχονα παιδιά τους και βρήκαν ότι όσες επαινούσαν την προσπάθεια, κι όχι το ταλέντο, αυτό, μετά από πέντε χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν υψηλό κίνητρο και πιο θετική στάση απέναντι στις προκλήσεις. Επομένως μη λέτε «Πόσο έξυπνος ή καταπληκτικός είσαι» αλλά πείτε «Μπράβο που έφτασες έως εδώ, που τα καταφέρες για την προσπάθεια».

Αφήστε τα να το κάνουν μόνα τους
Μη διορθώνετε τα λάθη τους, μην φροντίζετε τα πάντα, αφήστε να αποτύχουν. Αφήστε να κάνουν μόνα τους την εργασία με την οποία έχουν καταπιαστεί.
Μην τα βοηθάτε γιατί δεν θα νιώσουν ποτέ ανεξάρτητα ούτε θα μάθουν να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Διδάξτε τους ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι υγιή
Κανείς δεν θέλει να είναι θυμωμένος ή λυπημένος ή φοβισμένος. Αυτά τα συναισθήματα μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Αλλά είναι μέρος της ύπαρξής μας, και τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό να τους συμβεί να νιώσουν άσχημα και χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα γι’ αυτό. Οι περισσότεροι γονεις έχουν μάθει να συγκεντρώνονται στο πως να αντιμετωπίσουν την κακή συμπεριφορά των παιδιών τους αγνοώντας τα συναισθήματα που κρύβονται κάτω από αυτήν την κακή συμπεριφορά. Ο απώτερος στόχος όσον αφορά στην ανατροφή των παιδιών δεν πρέπει να είναι το υπάκουο και πειθαρχημένο παιδί αλλά το παιδί που ξέρει να εκφράζεται ανοιχτά και χωρίς φόβο.

Μην τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά
Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να έχετε κάποια παιδιά ως «παραδείγματα» στα επιχειρήματά σας («βλέπεις ο Κώστας τρώει όλο του το φαγητό»). Όμως κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς και έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα. Συγκρίνοντας το παιδί σας με κάποιον άλλο σημαίνει ότι δεν το αποδέχεστε όπως είναι και θα θέλατε να ήταν διαφορετικό, πληγώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή του.

Δημιουργήστε ευχάριστες αναμνήσεις
Το να ανατρέχουμε στην παιδική ηλικία και στις παιδικές αναμνήσεις αυτό μπορεί να μας οδηγήσει να συμπεριφερόμαστε περισσότερο ηθικά και αυτό μας κάνει πιο ευτυχείς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος σας είναι να προσφέρετε στα παιδιά σας όσες περισσότερες χαρούμενες αναμνήσεις μπορείτε να δημιουργήσετε, μαζί τους.

Να είστε ένας ευτυχισμένος γονιός
Είναι δύσκολο για τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα όταν οι γονείς τους δεν είναι. Έτσι, χρειάζεται να φροντίζετε τον εαυτό σας και τα θετικά σας συναισθήματα. Όταν είστε σε αεροπλάνο οι αεροσυνοδοί δεν συνιστούν πρώτα να βάζετε τη δική σας μάσκα οξυγόνου ώστε να είστε σε θέση να φροντίσετε τα παιδιά σας; Το ίδιο πράγμα ισχύει και για την ευτυχία.

Μην διαφωνείτε ή συζητάτε τα προβλήματά σας μπροστά τους
Η ανησυχία και η αβεβαιότητα που δημιουργούν τα προβλήματα ή οι καυγάδες μπορεί να κάνουν τα παιδιά ανασφαλή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κρύβεστε από τα παιδιά. Ακόμη και οι συγκρούσεις δεν είναι κακές όταν γίνονται μπροστά στα παιδιά αν το κάνετε εποικοδομητικά. Το μυστικό είναι να είστε σε θέση να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας, να επιλύετε με σεβασμό τις διαφωνίες ή τις συγκρούσεις σας και με τέτοιο τρόπο που δεν απειλείται η σταθερότητα της οικογένειας. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132