Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: ΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ;

Προστέθηκε την: 2/2/2016Το παιδί σας έχει άγχος, δυσκολίες στη συμπεριφορά ή χρειάζεται να γίνει ανεξάρτητο στην καθημερινή του ζωή; Η ένταξή του σε μία ομάδα κοινωνικών δραστηριότητων θα το βοηθήσει να λύσει προβλήματα, να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και να αναπτυχθεί ομαλά.

Τι είναι οι κοινωνικές δεξιότητες;

Η ικανότητα ενός παιδιού να αντιλαμβάνεται, να καταλαβαίνει και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια αφορούν στις κοινωνικές δεξιότητες. Αν δεν τις διαθέτει δυσκολεύεται να κατανοήσει, να εμπλακεί ή να διαχειριστεί θέματα που αφορούν τον κοινωνικό του ρόλο ή και τις σχέσεις του με τους άλλους, να παίξει ομαδικά, να έχει φίλους, να προσαρμοστεί στο σχολείο, να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αυτά επηρεάζουν έντονα τη συναισθηματική του ανάπτυξη με αποτέλεσμα να εκδηλώνει θυμό, άγχος, να νιώθει μοναξιά και απογοήτευση. Για να μπορεί να έχει αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία, προσαρμοστικές ικανότητες και επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις χρειάζεται να γνωρίζει και να εφαρμόζει κάποιες κοινωνικές δεξιότητες.

Σε τι στοχεύουν οι θεραπευτές μέσα από τις ομάδες κοινωνικών δεξιότητων

Με διάφορα μέσα και εξειδικευμένα προγράμματα οι θεραπευτές στοχεύουν στην εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, απαραίτητες για την ανάπτυξη του παιδιού. Οι γονείς ενημερώνονται για όσα τα παιδιά διδάχτηκαν και οι θεραπευτές παίρνουν ανατροφοδότηση προόδου και στόχων για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα:

Ο ψυχολόγος: Στοχεύει στη συναισθηματική επίγνωση και διαχείριση συναισθημάτων των παιδιών και κυρίως σε παιδιά με άγχος και με προβλήματα συμπεριφοράς. Εφαρμόζεται ένα ειδικό γνωσιακό - συμπεριφορικό πρόγραμμα με τον «Αγχόσαυρο» που μαθαίνει στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν το άγχος και πώς να το αντιμετωπίζουν.

Ο εργοθεραπευτής: Στοχεύει στην εξάσκηση της αδρής, λεπτής κινητικότητας, στην εκμάθηση δρατηριοτήτων καθημερινής ζωής (όπως αυτονομία στην ένδυση, στην απόδυση, στο μαγείρεμα, στην τουαλέτα κ.ά.), στην εκμάθηση συμπεριφοράς στο δρόμο (ο κανόνας των φαναριών, πως μιλάμε σε ξένους, πως μιλάμε σε οικείους) στη διαχείριση χρημάτων, στην επίλυση προβλημάτων, στην προσφορά και τις πρώτες βοήθειες (π.χ. τι να κάνει αν κάποιος κόψει το δάχτυλό του, αν κάποιος του ζητήσει βοήθεια κ.λπ.) καθώς επίσης και στο πως τα παιδιά ανταποκρίνονται σε καταστάσεις καθημερινότητας αλλά και έκτακτης ανάγκης.

Ποιοι μέθοδοι χρησιμοποιούνται

Για να έχει επιτυχία και αποδοχή η οποιαδήποτε ψυχοεκπαιδευτική ή θεραπευτική παρέμβαση, αξιοποιούνται τεχνικές και μέσα όπως είναι το παιχνίδι και το παιχνίδι ρόλων, οι ιστορίες, τα εικαστικά μέσα (όπως για παράδειγμα η ζωγραφική).

Η ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων στο Κέντρο Ειδικών Θεραπείων ΙΣΙΔΑ
Η ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων συναντιέται κάθε Σάββατο στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ. Τα παιδιά χωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους. Οι ομάδες αποτελούνται από 5- 8 παιδιά, έχουν διάρκεια 1 ώρα και συντονίζονται από δύο ειδικούς θεραπευτές (ψυχολόγο με ειδίκευση στην ειδική παιδαγωγική και εργοθεραπευτή).
Μέσα σε ένα ασφαλές και σταθερό πλαίσιο που προσφέρει η ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων του Κέντρου Ειδικού Θεραπειών ΙΣΙΔΑ αναπτύσσονται και δοκιμάζονται οι κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές των παιδιών, διευκολύνεται η έκφραση και η κατανόηση των συναισθημάτων τους αλλά και των συναισθημάτων των άλλων, προσφέρονται τεχνικές επίλυσης προβλημάτων.Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132