Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
10 τρόποι για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά

 Οι καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορεί να μη σας δίνουν το περιθώριο χρόνου ...

Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΔΥΣΑΡΙΘΜΗΣΙΑ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Προστέθηκε την: 29/1/2016
Δεν καταλαβαίνει την αριθμητική και τα μαθηματικά; Όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει για τη δυσαριθμησία συνδέουν τη δυσκολία του παιδιού στα μαθηματικά με χαμηλή νοημοσύνη. Αντιθέτως τα παιδιά με δυσαριθμησία μπορεί να έχουν υψηλό IQ.

Τι είναι η δυσαριθμησία
Η δυσαριθμΗσία ή αλλιώς διαταραχή των μαθηματικών ανήκει στις μαθησιακές δυσκολίες και πρόκειται για μια αναπτυξιακή δυσκολία εξίσου σημαντική με τη δυσλεξία. Αφορά στη δυσκολία που παρουσιάζει ένα παιδί στην ικανότητα οργάνωσης και υπολογισμού. Επειδή στη δυσαριθμησία, σε αντίθεση με τη δυσλεξία (προβλήματα ανάγνωσης, γραφής και ορθογραφίας), τα προβλήματα είναι λιγότερο εμφανή συχνά την παρεξηγούμε ή την υποτιμάμε.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσαριθμησίας

Η έμφυτη ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε ποσότητες, αριθμούς, μεγέθη, αποστάσεις και χώρο αποτελεί μέρος της ανάπτυξής μας. Όμως κάποια παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες ως προς αυτά λόγω κληρονομικότητας. Οι γονείς οφείλουν να τα παρατηρήσουν προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της δυσαριθμησίας. Ιδού τα κυριότερα από αυτά τα συμπτώματα:

* Αντιστρέφουν αριθμούς που μοιάζουν οπτικά (π.χ. 9 αντί για 6).

* Ξεχνούν να υπολογίσουν τα κρατούμενα.

* Μετρούν με τα δάκτυλα, αργούν στον υπολογισμό.

* Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα μαθηματικά πρόσημα.

* Δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις ποσότητες και τα μεγέθη που ανήκουν στις προμαθηματικές έννοιες π.χ., δεν μπορούν να διαχωρίσουν το μεγάλο από το μικρό, τα πολλά από τα λίγα.

* Δυσκολεύονται στις απλές μαθηματικές πράξεις όπως στην αφαίρεση και τη διαίρεση - όχι τόσο στην πρόσθεση.

*Εμφανίζουν δυσκολίες στον προσανατολισμό του χώρου.

* Μπερδεύουν το «δεξιά» και το «αριστερά».

* Δεν μπορούν να συγκρατήσουν μαθηματικές ένοοιες που πρόσφατα έμαθαν.

* Παρουσιάζουν δυσκολίες στη χρήση των χρημάτων ή στο να «διαβάσουν» την ώρα.

* Δυσκολεύονται σε παιχνίδια που βασίζονται σε μια λογική σειρά όπως το σκάκι. Στα επιτραπέζια μπορεί να μη θυμούνται τη σειρά τους ή δεν μπορούν να κρατήσουν το σκορ.

Μπορεί να αποκατασταθεί η δυσαριθμησία;
Η εξάσκηση και η μελέτη δεν φέρνει αποτελέσματα. Επιβάλλεται η επίσκεψη σε ένα Κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Ο ειδικός παιδαγωγός μπορεί να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να διαγνώσει αν ένα παιδί πάσχει από δυσαριθμησία. Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει τη δυσαριθμησία, ώστε και το παιδί να μειώσει το στρες στο οποίο υποβάλλεται. Επιπλέον, ο ειδικός παιδαγωγός μπορεί να αναγνωρίσει εάν συνυπάρχουν κι άλλες μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσλεξία. Γενικά, ο ειδικός παιδαγωγός λαμβάνει υπόψη του πολύ προσεκτικά και άλλες παραμέτρους οι οποίες συνδέονται με δυσκολία στα μαθηματικά προτού καταλήξει στη διάγνωση για δυσαριθμησία. Η προσέγγιση των αριθμών και των μαθηματικών πράξεων μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα αποτελούν τον κύριο στόχο.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί

1 Τονώνετε
την αυτοπεποίθησή του δίνοντάς του στο σπίτι να κάνει μαθηματικές πράξεις στις οποίες τα καταφέρνει καλά.

2 Προσπαθείτε κάθε αφορμή που σας δίνεται να είναι ένα μάθημα. Για παράδειγμα όταν στρώνει το τραπέζι πείτε του να βάλει 1 πιρούνι, 1 μαχαίρι, 1 κουτάλι για να συνηθίζει στην έννοια της αντιστοίχισης.

3 Αποφεύγετε
χαρακτηρισμούς και σχόλια τύπου «είσαι σκράπας στα μαθηματικά». Πληγώνετε το παιδί και το αδικείτε με αυτό τον τρόπο. Η δυσαριθμησία δεν οφείλεται σε τεμπελιά ή χαμηλή νοημοσύνη.

Εάν είστε ειδικός, εκπαιδευτικός ή γονιός και θέλετε να γνωρίσετε μια νέα επιστημονική προσέγγιση διδασκαλίας των Μαθηματικών το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών διοργανώνει σεμινάριο με θέμα ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ το Σάββατο στις 20.2.2016. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132