Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Προστέθηκε την: 19/1/2016Κάθε πρωί που πρέπει να πάει σχολείο «πονάει η κοιλιά του», είναι επιθετικό ή θυμώνει εύκολα και δεν θέλει να πάει; Μην θεωρείτε ότι πρόκειται για «πείσματα» που θα του περάσουν και μην προσπαθείτε να το πείσετε να μπει στην τάξη. Η σχολική άρνηση δηλώνει το άγχος και τον φόβο του παιδιού.

Η σχολική άρνηση ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και αφορά το φόβο του παιδιού να πάει στο σχολείο, τη δυσκολία να αφήσει τα οικεία του πρόσωπα και να βρεθεί στο σχολικό περιβάλλον. Το παιδί φοβάται ότι θα το εγκαταλείψουν ή ανησυχεί ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί στο ίδιο ή στους γονείς του.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η σχολική άρνηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σχολική τάξη. Ένα παιδί παρουσιάζει σχολική φοβία όταν εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

* Παρουσιάζει ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονο, πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη, διάρροια, έχει νυχτερινούς εφιάλτες, ενούρηση κ.ά. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κυρίως το πρωί και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το σχολείο.

* Παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του όπως εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα, άρνηση να φάει, να ντυθεί κ.ά.

Που οφείλεται η σχολική άρνηση

Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

* Σοβαρά οικογενειακά γεγονότα όπως απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, διαζύγιο, συνεχείς οικογενειακές συγκρούσεις. Η συνηθέστερη αιτία της σχολικής άρνησης βρίσκεται μέσα στο σπίτι και όχι στο σχολείο όπως πιστεύουν αρκετοί. Συνήθως το μέλος που εμφανίζει την άρνηση θέλει να «προστατεύσει» με την παρουσία του κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που είναι ή εκείνο το νιώθει πιο αδύναμο εκείνη τη στιγμή.

* Διάφορα γεγονότα που τρομοκρατούν το παιδί όπως κάποια πειράγματα από τους συμμαθητές του ή απειλές σωματικής βίας, προσβλητική συμπεριφορά προς το παιδί από εκπαιδευτικούς.

* Οι μαθησιακές δυσκολίες και ο φόβος της σχολικής αποτυχίας

Πώς θα το βοηθήσετε

Μην το πιέζετε.
Σκοπός δεν είναι να βρείτε τρόπο για να πείσετε το παιδί να πάει στο σχολείο, αλλά να το πλησιάσετε και να καταλάβετε πώς νιώθει και γιατί αρνείται.

Προσπαθήστε να ακούσετε το παιδί. Μην υποτιμάτε το φόβο του και ακούστε με προσοχή τις ανησυχίες του. Ενθαρρύνετέ το να μιλήσει γι’ αυτά και αποφεύγετε να αστειεύεστε μαζί του όταν περιγράφει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Συζητήστε με το παιδί τα αίτια που του προκαλούν άγχος (π.χ. η αλλαγή του δασκάλου, κάποια αρρώστια στην οικογένεια, ο αποχωρισμός από ένα σημαντικό πρόσωπο κ.ά.).

Ρωτήστε το «ποιο πιστεύει ότι είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να του συμβεί». Δείξτε του πώς, με τη δική σας βοήθεια, θα αντιμετωπίσει τους φόβους του ώστε το παιδί να νιώσει ασφαλές. Να θυμάστε ότι η άρνηση του παιδιού δεν οφείλεται στο γεγονός ότι πάει σχολείο αλλά στο ότι φεύγει από το σπίτι του και αφήνει το ασφαλές και γνώριμο περιβάλλον του.

Μην είστε υπερπροστατευτικοί. Πολλές φορές στην προσπάθειά σας να προστατεύσετε το παιδί του στερείτε την ευκαιρία να αυτονομηθεί και να νιώσει ανεξάρτητο με αποτέλεσμα να αισθάνεται φόβο και άγχος κάθε φορά που απομακρύνεται από το οικογενειακό περιβάλλον.

Μην κρατάτε το παιδί στο σπίτι.
Στην εικόνα του παιδιού που δυσκολεύεται συχνά αρκετοί γονείς «υποκύπτουν» στο αίτημα του παιδιού και το κρατούν σπίτι και καλύπτοντας τις απουσίες του. Αυτή η αντιμετώπιση στην πραγματικότητα δυσχεραίνει την κατάσταση του παιδιού και δε βοηθά.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Η σχολική άρνηση είναι από τα πιο σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί. Η αντίδραση των γονέων θα πρέπει να είναι άμεση ώστε το παιδί να επιστρέψει το νωρίτερο δυνατόν στο σχολείο του. Ο οικογενειακός ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να βρείτε πρωτίστως την αιτία της συμπεριφοράς και να την αντιμετωπίσετε.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα


Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132