Οι Υπηρεσίες μας
Άρθρα-Νέα
Πως το παιχνίδι βοηθά στην εξέλιξη των παιδιών ! Τι λέει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα

 Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού κ...

Πώς οι εκρήξεις θυμού του παιδιού κάνουν καλό

Η ελεύθερη έκφραση του θυμού, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και το παιδί δεν ...

Το παιδί μου έχει βραχνή φωνή. Είναι δυσφωνία;

Έχει το παιδί σας βραχνή φωνή, καθαρίζει συνέχεια τον λαιμό του ή πονάει όταν κα...

Αναζήτηση
Χρησιμοποιείστε την παρακάτω φόρμα για να βρείτε τις υπηρεσίες που σας ενδιαφέρουν:

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ

Προστέθηκε την: 15/1/2016Οι καλές οργανωτικές ικανότητες είναι ένα βασικό συστατικό για την επιτυχία του στο σχολείο αλλα και στη μετέπειτα ζωή του. Παρά το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο οργανωτικοί σε σχέση με κάποιους άλλους, ο καθένας μας μπορεί να εκπαιδευτεί στην οργάνωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς παιδαγωγούς υπάρχουν τέσσερα βήματα που βοηθούν τα παιδιά στην οργάνωση, έτσι ώστε σιγά σιγά αυτή η διαδικασία να γίνει ρουτίνα και να μην απαιτείται η υπενθύμιση ή καθοδήγηση των γονέων. Αυτή περιλαμβάνει την οργάνωση (το παιδί να έχει τα απαραίτητα για την ολοκλήρωση των εργασιών του), την συγκέντρωση (το παιδί να μην αποσπάται και να αφοσιώνεται στην εργασία του), την ολοκλήρωση (να ολοκληρώνει την εργασία του, να ελέγχει και να προετοιμάζεται) και την τακτοποίηση (να επιστρέφει και να τοποθετεί όσα χρειάστηκε στη θέση του). Επίσης, και αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να δείξετε στο παιδί σας πώς να είναι πάντα οργανωμένο.

1. Χρησιμοποιήστε λίστες.
Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει τη συνήθεια να γράφει σε λίστα τις υποχρεώσεις του. Χρησιμοποιήστε λίστες για τις σχολικές εργασίες, για τις δουλειές του σπιτιού κ.ο.κ. Τσεκάροντας τις δουλειές που έχουν ολοκληρωθεί θα το κάνει να νιώσει υπερήφανο και θα έχει την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Εάν θέλετε να κάνετε τις λίστες πιο δημιουργικές έχετε έναν πίνακα με τις υποχρεώσεις όπου κάθε φορά που θα τελειώνει και μία εργασία θα κολλάτε ένα αυτοκόλλητο.2. Βάζετε προτεραιότητες.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βάζει ανά προτεραιότητα τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Να αρχίζει με κάτι που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο ή δύσκολο ώστε να του δίνει την ώθηση να συνεχίσει αλλά να τελειώνει και με κάτι επίσης εύκολο και μικρό ώστε να μην του φαίνεται βουνό η όλη διαδικασία.

3. Ορίστε έναν χώρο μελέτης.
Το παιδί σας θα πρέπει να μελετά στο ίδιο μέρος κάθε μέρα. Αυτό δεν πρέπει να είναι το υπνοδωμάτιο, αλλά ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς. Όλα τα σχολικά είδη και τα υλικά θα πρέπει να είναι συγκεντωμένα στο χώρο αυτόν. Αν το παιδί θέλει να μελετήσει μαζί σας επιτρέψτε του: θα μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό του και να ενθαρρύνετε τις καλές συνήθειες της μελέτης.

4. Ορίστε έναν καθορισμένο χρόνο για τη μελέτη του.
Το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα προορίζεται για τη μελέτη του. Η καλύτερη στιγμή δεν είναι συνήθως αμέσως μετά το σχολείο - τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο να χαλαρώσουν λίγο.

5 Μάθετέ του πώς να τακτοποιεί το χώρο του.
Έχετε κουτιά για τα παιχνίδια, ράφια για τα βιβλία, συρτάρια για τα προσωπικά του αντικείμενα. Βάλτε ετικέτες με χρώματα ή που να αναγράφουν το περιεχόμενο ώστε να τα τακτοποιεί πιο εύκολα και να γνωρίζει τη θέση των πραγμάτων του. Φροντίζετε να υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα που το παιδί θα τακτοποιεί τα πράγματά του και θα είναι υπεύθυνο γι’ αυτά. Μην τα κάνετε εσείς γι αυτό.

6 Βοηθήστε το να έχει την αίσθηση του χρόνου.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, χρειάζονται ένα ρολόι για να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους και να γνωρίζουν πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια εργασία. Βάλτε ένα ωραίο ρολόι στον τοίχο με χρώματα και γραφικά που να δείχνει πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του για να ολοληρώσει κάποια εργασία.

7. Μην περιμένετε να οργανώσει τα πάντα στην εντέλεια.
Τα παιδιά δεν είναι ρομπότ, δεν μπορούν πάντα να θυμούνται τις οδηγίες και να τις εκτελούν ακριβώς όπως θέλετε εσείς. Φροντίστε οι προσδοκίες σας να μην είναι πάντα μεγαλύτερες απ’ όσες μπορούν ν’ αντέξουν.

8 Μαγειρέψτε μαζί.
Η μαγειρική, αλλά και η ζαχαροπλαστική, διδάσκει στα παιδιά πώς να μετρούν, πώς να ακολουθούν τις οδηγίες, πώς να διαλέγουν τα συστατικά αλλά και πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο, όλα δηλαδή τα βασικά στοιχεία της οργάνωσης. Η συμμετοχή του παιδιού σας στον προγραμματισμό των γευμάτων και η καταγραφή της λίστας με ψώνια επίσης βοηθά στο να αναπτύξει τις οργανωτικές του ιδιότητες.

9 Υιοθετήστε μία συνήθεια
Ετοιμάζετε από το βράδυ μαζί τα πράγματα που θα χρειαστεί την επόμενη μέρα στο σχολείο, τι θα φορέσει και τι θα βάλει στην τσάντα του. Έτσι θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση χρόνου το πρωί και λιγότερο άγχος.

10 Δώστε το παράδειγμα και επιβραβεύετέ το.
Αφήστε τα παιδιά σας να σας παρατηρούν και να βλέπουν πώς τακτοποιείτε τα δικά σας αντικείμενα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί να κάνει κάτι είναι να βλέπει πρώτα εσάς. Μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε για τα οργανωτικά του καθήκοντα που φέρνει σε πέρας κάθε φορά.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα
Ίσιδα, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών | Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς | Τηλέφωνο: 210 4535 078, Κινητό: 6978 069132